Vreau sa fiu fericit

Ce ma tine pe loc?

Aceasta este una dintre intrebarile frecvente in cabinet. De ce nu pot sa fac ceea ce imi doresc sa fac,
de ce nu pot sa fiu fericit chiar daca am realizat atat de multe lucruri pana acum?
Care e frana mea?

Ce e in neregula cu mine?

Ma invart in cerc si nu stiu cum sa scap. Uneori nici nu cred ca vreau. Alteori da. Nici nu stiu, de fapt, cum ar putea sa fie altfel. M-am saturat. Nu mai pot. Sunt disperat.

Am casa, masina si bani suficienti, am un job stabil si un nivel de inteligenta cel putin mediu.
Dar nu sunt fericit.

Relatia nu merge, nu ma simt iubit, prieteni nu am. Ma refugiez in mine insumi ca intr-o inchisoare din care nu mai pot sa ies.
Uneori ma refugiez intr-un pahar. Alteori imi sting supararea cu o tigara, sau cu 20.
Stau ore in sir in fata monitorului si uit de mine. Si mi se pare ca e bine.
Dar nu este.

Privirea se opreste o clipa asupra mea, apoi alearga din nou prin toata incaperea. Analizeaza fiecare obiect dar parca trece prin toate fara sa vada nimic.

Pluteste, nu se poate fixa. Se opreste o clipa asupra unui titlu de carte din raft :

The Haunted Self – Sinele bantuit, vanat, posedat, chinuit. Oare de ce? Oare de cine? Nu este greu de inteles.

Daca ma intrebati ce vad eu in fata ochilor, o sa va spun. Eu vad un copil.

Vad un copil care cauta si priveste cu nesat in jurul lui. Dumnezeii copilului sunt parintii. In ochii lor copilul se uita si intelege despre sine.
Copilul se construieste pe sine din ceea ce primeste de la parinti: privirile lor in care el se oglindeste, cuvintele lor in care el se imbraca, emotiile lor din care el se hraneste.

The Self.
Dar de ce „Haunted”?

Demonii copilului sunt fricile si limitarile, anxietatile si rigiditatile parintilor.

Acestea sunt cele care il vor urmari, il vor bantui, il vor chinui si il vor tine pe loc o viata intreaga.
Demonii copilului sunt cuvintele aspre si criticile, loviturile, comparatiile cu alti copii, mereu defavorabile, tacerile cand el este insetat de iubire, strigatele pe care nu le intelege, sarcinile care nu sunt ale lui.
Eu vad un copil care a inceput de mult, de foarte mult timp sa se indoiasca de sine. Un copil care nu a stiut niciodata cat de bun si minunat este.

Un copil care nu a stiut niciodata ce poate fi ci numai ce trebuie sa fie. Pentru ca la 19 ani „poti sa faci ce vrei tu atata timp cat eu sunt de acord” nu inseamna libertate si autonomie. Pentru ca la 5, 7, 11 ani „nu esti bun de nimic” inseamna iadul. 

Emotiile sunt contagioase. Oamenii aflati in relatii semnificative, asa cum sunt copiii cu parintii lor, comunica puternic emotional si foarte mult pe nivelul inconstient.
Chiar daca un parinte ii spune copilului teoria cea mai frumoasa si corecta, copilul va invata din ce face parintele. Este mai important exemplu personal de viata si felul in care parintele il face sa se simta pe copil in pielea lui.
Il face sa se simta puternic? Nu atunci cand ii spune ca nu crede in el. Il face sa se simta iubit si demn de a primi iubire? Nu atunci cand nu isi face timp pentru el, cand il trateaza ca pe un obiect, ca pe o povara, ca pe o problema de rezolvat.

Copilul nu stie despre el insusi decat ce simte de la parinti.

Si daca simte ca e un accesoriu inutil asa se va simti toata viata, in relatia cu el insusi precum si in relatia cu prietenii sau cea de cuplu.

Si daca nu se vindeca, va transmite si el mai departe aceiasi demoni catre copiii lui. Esti o povara, esti o greutate in viata, esti un accesoriu, inutil si altii sunt mai buni. De fapt, nu esti bun de nimic.
„nu esti ok”.

Dar nu este asa.
Continui sa il privesc si caut in el copilul cel insetat de viata, copilul care spera, crede, simte si viseaza. Vreau sa gasesc acest copil, sa il intreb cine este si sa ii cer voie sa ma lase incet sa il descopar.
Vreau sa gasesc acest copil si sa il ajut sa se priveasca in oglinda. Vreau sa isi afle frumusetea si valoarea si puterea.
Vreau sa ajunga sa isi spuna, privind-se cald si bland si poate jucaus: TU ESTI OK.

Nu este nimic in neregula cu tine. Poti sa fii fericit.

Daca v-a placut ce ati citit in acest articol, va astept sa ma contactati folosind pagina de contact aici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.