Calitatea vietii

Modul de viata este o componenta a calitatii vietii, cel echilibrat aflandu-se pe un interval ale carui capete sunt date de cel consumerist si cel ascetic.

Prin modul de viata definim felul in care oamenii isi organizeaza munca si timpul liber: cum isi castiga veniturile si ce aleg sa consume; este un concept colectiv, in timp ce stilul de viata este un concept mai mult individual.

Daca acum o suta de ani aspectul cantitativ era dominant (calitatea buna a vietii era direct proportionala cu mijloacele materiale disponibile) azi factorul economic nu mai este cel mai important in definirea si calculul acestui indicator. Factorul social influenteaza foarte mult felul in care noi evaluam in prezent calitatea vietii: modul de locuire, componenta demografica, accesul la educatie si la un sistem de sanatate corespunzator nevoilor, accesul la cultura/divertisment si posibilitatea persoanei de a se dezvolta cultural, stabilitatea mediului politic, siguranta mediului, apropierea de natura.

Care este dusmanul binelui? Raspuns: Mai Binele ...

Modul pasiv de gandire si de functionare scade calitatea vietii: avem nevoie sa fim agenti activi in propriile vieti. Calitatea vietii vine din fiecare actiune a noastra si din fiecare alegere pe care noi o facem in mod constient in fiecare zi. Un adevar amar dar care trebuie constientizat este ca daca traiesti pe pilot automat nu poti spune ca traiesti cu adevarat.

Calitatea vietii este un concept subiectiv la baza caruia in mod fundamental stau perceptiile individuale.

Afectiunea este esentiala pentru calitatea vietii: intr-un studiu longitudinal celebru efectuat la Harvard au fost urmariti constant participantii timp de 75 de ani pentru a se detecta care sunt factorii succesului. Concluzia acestui studiu a fost foarte simpla, clara si extrem de importanta: factorul care a influentat calitatea buna a vietilor acestor oameni a fost IUBIREA – calitatea satisfacatoare a relatiilor si prezenta afectivitatii.

Gandirea critica si curiozitatea permit construirea propriilor standarde.

Puteti urmari aceste idei dezvoltate pe larg in emisiunea “Calitatea vietii” accesand link-urile de mai jos.

Ce urmeaza ?

Daca v-a placut ce ati citit in acest articol, va astept sa ma contactati folosind pagina de contact aici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.