Comunicare si manipulare

Comunicarea este un eveniment relational intre doua persoane.

Conceptualizam comunicarea ca schimb de informatii in cadrul unei relatii: de la cuplu pana la grupul social. In cuplu: mesajele, ideile si emotiile pe care le purtam in noi si le comunicam unul celuilalt vin din toata istoria personala si formeaza bagajul pe care il aducem in relatie.

Calitatea comunicarii este mult mai importanta decat cantitatea: avem nevoie sa comunicam autentic, profund, din interiorul nostru - din mine si despre mine.

Despre ce vorbim unul cu celalalt atunci cand ajungem acasa? Ce procent din informatiile pe care le transmitem unul celuilalt sunt despre noi, despre viata si trairile noastre interioare si ce procent reprezinta informatii despre lucruri exterioare noua? In plus, comunicarea non-verbala este dominanta si esentiala.

Ce tipare de comunicare aducem de fapt in cuplu sau in relatia actuala? In copilarie invatam modele de comunicare, le internalizam inconstient, le transmitem mai departe fara sa stim si este recomandat sa ne straduim sa le scoatem la lumina pentru a fi cu adevarat actorii principali in propriile noastre vieti.

Cine sunt EU-cel-care-comunica?

Discutam problema (faptele: cine are dreptate, cine este vinovat, care a fost intentia ta), emotiile (ce simt eu in raport cu ce s-a intamplat) si avem simultan un dialog intern paralel (sunt eu destul de competent sa pun problema aceasta, sunt eu un om bun sau un om rau daca pun aceasta problema, merit eu sa fiu iubit chiar daca iti spun ceva ce m-a deranjat?)

Educatia bazata pe comunicare de tip manipulativ transmite implicit mesajul "nu gandi".

Puteti urmari aceste idei dezvoltate pe larg in emisiunea “Comunicare si manipulare” accesand link-urile de mai jos.

Ce urmeaza ?

Daca v-a placut ce ati citit in acest articol, va astept sa ma contactati folosind pagina de contact aici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.