Violenta ca forma de relationare

Violenta in relatiile sociale: este foarte prezenta in spatiul dintre noi, se propaga usor si are efecte toxice.

Daca esti bun esti prost? Cand bunul tau simt este pur si simplu exploatat ajungi sa spui si acest lucru. Adeseori oamenii de bun simt prefera mai degraba sa cedeze decat sa „faca circ”.

Cum ne purtam unii cu ceilalti este foarte important. Setul de valori sustine comportamentele, iar acestea se transmit intre generatii. Cum gestionam resursele comune si cat de mult ne ajuta educatia sa intelegem si sa construim sentimentul de comunitate? Dezvoltarea emotionala si, mai ales, lipsa ei, isi pun amprenta asupra majoritatii actiunilor noastre si asupra modului in care se desfasoara in general relatiile dintre noi.

Bunatatea este un semn important si esential al maturitatii.

Este important sa ne gandim si sa luam foarte in serios relatiile dintre noi pentru ca acestea formeaza seva functionarii noastre la nivel social. De asemenea, la nivel intern, noi purtam in interior pe ceilalti sub forma reprezentarii acestora in mintea noastra.

Avem nevoie de un set de valori care sa sustina comportamentele.

De multe ori agresivitatea vine din nesiguranta sau din nivelul scazut al maturizarii, inteleasa ca o dezvoltare emotionala insuficienta. Comportamentele „copilaresti” se caracterizeaza prin reactii impulsive, toleranta scazuta la frustrare, nevoia de a demonstra forta sau superioritate si egocentrism intens. Intre maturizare, bunatate, agresivitate, felul in care ne purtam unii cu altii si felul in care ne purtam cu resursele comune este o legatura foarte stransa.

Conceptul si mai ales dinamica de "obiectificare" (din eng. objectification) tradus mai bine si ca dezumanizare/desconsiderare este cauza principala a violentei si abuzurilor de toate felurile.

Un om il trateaza pe celalalt ca pe o fiinta umana atunci cand ii ia in considerare, cu respect: existenta, nevoile, dorintele, sentimentele. Atunci cand numai anumite comportamente sunt acceptate si validate ca fiind dezirabile in cealalta persoana se produce o scindare, o ruptura interna, el dezvolta o masca formata numai din aceste comportamente in timp ce adevaratul sau sine, cu emotiile negative si trairile inacceptabile social ramane blocat in fundal si explodeaza in momente de frustrare sau stres.

Puteti urmari aceste idei dezvoltate pe larg in emisiunea “Educatie, manipulare, violenta” accesand link-urile de mai jos.

Ce urmeaza ?

Daca v-a placut ce ati citit in acest articol, va astept sa ma contactati folosind pagina de contact aici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.