Ce este fericirea?

Fericirea este un concept foarte personal.

Pentru fiecare om in parte fericirea are o nuanta anume, in acelasi timp insa are si componente generale. Fericirea este, de cele mai multe ori, o reusita concreta sau o stare de bine care se mentine pe o perioada mai lunga de timp. Adeseori, fericirea este o chestiune de perspectiva, flexibilitate a mintii, deschidere, alegeri, constientizare. Suntem obisnuiti sa stim ce ne produce disconfort sau stres, ce ne face rau si mai putin suntem constienti de ce anume ne face sa ne simtim bine cu adevarat (nu ce ni se spune ca ne face bine, dupa criterii externe).

Fericirea este definita ca o stare mentala de bine caracterizata in general de emotii placute.

Oamenii caracterizati sau care se caracterizeaza ca fiind fericiti au capacitatea de a simti mai multe emotii pozitive, ei au dobandit sau dezvoltat aceasta capacitate prin educate interioara si disciplina a mintii. Acesti oameni au o incredere mai mare in ei si sunt mai optimisti, iar aceste doua abilitati sunt de asemenea dezvoltate de fiecare om in parte pentru el insusi.

Suntem obisnuiti sa asteptam sa se intample sa fim fericiti dar aceasta chestiune sta la indemana noastra: noi putem sa ne autoeducam si sa ne dezvoltam abilitatea de a fi fericiti. Fericirea se cultiva, ea este inauntrul nostru dar are nevoie de ingrijire si atentie din partea noastra.

O mare parte din reperele dupa care ne judecam sau ne evaluam fericirea sunt preluate, invatate, copiate, pentru ca noi nu suntem educati sa ne ascultam vocea interioara care ne conecteaza la nevoile noastre autentice.

Unul dintre elementele importante care ne stabilizeaza si ne ajuta sa gasim sau sa pastram starea de fericire este sensul experientelor noastre, semnificatia personala a lucrurilor pe care le facem. Daca nu avem aceasta ancora puternica vom alerga la nesfarsit dupa lucruri care ne par bune sau potrivite dar care in realitate nu sunt surse de stare de bine sau de fericire pentru noi. Toate aceste lucruri sunt de fapt compensari.

De foarte multe ori confundam placerea cu fericirea.

Unul dintre cei mai importanti factori pe care se cladeste fericirea este cultivarea relatiilor bune: afectiunea impartasita este elementul cheie al starii de bine la nivel profund. Fericirea, deci, o construim si o pastram impreuna. Alte componente importante sunt: deschiderea catre spiritualitate, apropierea de natura. O combinatie potrivita intre deschiderea catre interior (eu cu mine) si catre exterior (eu si ceilalti) permite dobandirea starii de bine pe care o numim adeseori „fericire”.

Puteti urmari aceste idei dezvoltate pe larg in emisiunea “Ce este fericirea?” accesand link-urile de mai jos.

Ce urmeaza ?

Daca v-a placut ce ati citit in acest articol, va astept sa ma contactati folosind pagina de contact aici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.