Calatoria prin labirintul intelegerii unor concepte si reflectarea atenta asupra sensurilor acestora este o munca interioara care trebuie facuta. Educatia este un proces complex si continuu, iar legatura si dinamica dintre educatie si manipulare sunt foarte importante.
Familia, scoala si societatea sunt responsabile impreuna de procesul educational.
La nivelul modelelor suntem deficitari – modelele solide, coerente, care sa transmita un set de valori ne lipsesc. Atunci cand sunt in crestere oamenii cauta modele, in familie si in afara ei si din combinatiile pe care le gasesc preiau comportamente si atitudini pe care le internalizeaza sub forma de valori. Apoi le transmit mai departe, la randul lor in societate.
Una dintre cele mai importante probleme este aceea ca oamenii nu isi mai pun intrebari. Daca renunti la cautare, ce sanse ai sa evoluezi?
Sa pui intrebari necesita sa ai o anumita atitudine interna, sa ai aceasta stare din care sa pui/iti pui intrebari sau mai degraba sa pui intrebari decat sa tragi pripit concluzii sau sa emiti pareri. Aceasta stare se cultiva prin educatie, chiar acesta fiind unul dintre scopurile cele mai importante ale unei educatii sanatoase: sa formeze o persoana care gandeste critic, analizeaza, stie sa puna anumite intrebari si sa ia deciziile intr-un anumit mod, autonom. Intrebarile copiilor trebuie incurajate de acasa si acest proces trebuie sustinut in scoala.
Uneori modelele pot intra in conflict si asimilarea lor poate astfel sa fie dificila. Scoala poate sa medieze astfel incat sa faciliteze procesul de integrare a diferitelor concepte si valori, facandu-le functionale pentru noi.
Gandirea de tip integrativ este esentiala.
O forma foarte subtila de violenta: influentarea formarii unei alte persoane intr-un anumit sens, care nu pune mai presus binele sau. In mediul familial manipularile sub forma santajului emotional sunt foarte frecvente si constituie de asemenea o forma de violenta relationala. Avem foarte multa nevoie, in special in afara scolii, de foarte multa educatie relationala. Adeseori pentru parinti dezvoltarea copilului ca personalitate unica, diferita de asteptarile lor, este o provocare foarte mare, mai ales pentru ca nu avem o educatie a acceptarii diferentelor si unicitatii celorlalti.
Puteti urmari aceste idei dezvoltate pe larg in emisiunea “Educatie, manipulare, violenta” accesand link-urile de mai jos.
Ce urmeaza ?
Daca v-a placut ce ati citit in acest articol, va astept sa ma contactati folosind pagina de contact aici.