EMDR în terapia DOLIULUI

EMDR conduce la reamintirea lucrurilor pozitive legate de cel drag pierdut si implicit, astfel, aduce o usurare foarte mare.

In cartea sa „Vindecarea traumelor din trecut” Francine Shapiro, creatoarea metodei EMDR afirma:

Foarte multi oameni aflati in doliu se simt captivi in tristetea lor, amintindu-şi doar lucrurile oribile din final, care le zdrobesc inima. Indeosebi atunci cand cineva moare subit, cei care supravietuiesc se simt vinovati la gandul tuturor lucrurilor pe care „ar fi trebuit” sa le faca sau sa le spuna atunci cand au avut ocazia. Acest sentiment este de multe ori amplificat de imaginea suferintei persoanei dragi, iar aceste amintiri adeseori raman neprocesate si pot cauza durere ani la rand. In cazul altor oameni, chiar daca nu exista vinovatie, tristetea este alimentata de alte amintiri negative. Procesarea EMDR nu doar că elimina asocierile negative perturbatoare ci permite inclusiv revenirea si consolidarea celor pozitive.

O pierdere majora poate reprezenta intr-adevar o trauma si pot exista multe momente, situaţii si amintiri pentru care poate exista riscul stocarii dezadaptative in memorie. Cand amintirea pierderii este declansata apar chinul, durerea si dificultatile in adaptare.

Pentru o anumita parte (in medie 10%) a persoanelor care se confrunta cu o pierdere prin moarte a persoanei dragi, procesul de doliu normal (necomplicat) este deraiat, blocat, ingreunat, complicat, iar simptomele nu scad in intensitate, se mentin sau/si se complica pentru si dupa o perioada mai mare de 6 luni, rezultând doliul complicat, caz in care este necesara evaluarea si interventia specializata, pentru ca doliul complicat poate fi usor confundat de un nespecialist cu depresia sau tulburarea de stres posttraumatic.

Pierderea poate fi uneori atat de coplesitoare, incat nici retelele neurale in care sunt stocate amintirile placute si resursele nu mai pot fi activate si folosite. Prin procesare ele pot fi readuse in circuitul adaptativ al informatiilor.

Pentru cele mai multe persoane ”durerea buna” înseamnă sa poată sa isi aminteasca si sa se gandeasca la persoana pierduta in timp ce experimenteaza sentimente blande, cu intensitate medie si in registru pozitiv.

Procesarea amintirilor joaca un rol important in acomodarea cu pierderea: amintirile despre cel/cea pierdut(a) sunt puntea de legatura intre lumea si viata asa cum era inainte, cu prezenta sa si realitatea de acum, lumea si viata asa cum sunt, fara prezenta sa.

Amintirile care se proceseaza prin EMDR sunt de mare ajutor in formarea unei reprezentari interne adaptative si functionale a lumii asa cum este in realitate.

Reprezentarea interna adaptativa a persoanei pierdute este esentiala in traversarea cu bine a procesului de doliu.

Este importanta constientizarea faptului ca nu pierdem atasamentele fata de persoanele decedate, aceste atasamente se transforma printr-un proces dinamic si care se desfasoara intr-un anumit interval de timp, in functie de ritmul intern al fiecaruia.

Atunci cand lucram cu EMDR in terapia doliului COMPLICAT se foloseste modelul celor 6 R creat de Therese A. Rando. EMDR se poate aplica in oricare dintre cele 6 etape ale doliului.

Strategia de ansamblu este procesarea amintirilor stocate disfunctional (trecute si recente), care interfereaza cu cei 6R si oferirea de psihoeducatie adecvata, suport pentru dezvoltarea de resurse si antrenamentul ”viitorilor pozitivi” pentru a facilita parcurgerea procesului celor 6R.

R1 – Recunoasterea si constientizarea pierderii
R2 – Reactia la separare
R3 – Reexperimentarea relatiei si a persoanei decedate
R4 – Renuntarea la vechile atasamente si la reprezentarea interna a ”vechii lumi”
R5 – Reajustarea mentala si reintegrarea intr-o lume noua fara a uita de persoana pierduta
R6 – Reinvestirea.

Precautii

O recomandare ferma impotriva folosirii EMDR in perioada imediat urmatoare pierderii, cand se manifesta fenomenele de izolare emotionala, negare sau disociere.

Aceste mecanisme de aparare sunt necesare pentru a gestiona pe moment o experienta coplesitoare. Procesarea lor prematura poate sa fie extrem de intruziva pentru client si poate sa declanseze emotii intense pe care acesta nu le poate gestiona in astfel de momente. Primul ajutor psihologic, sprijinul familiei, al prietenilor sunt indicate in aceasta etapă şi nu o terapie profunda.

EMDR poate sa fie luata in considerare atunci cand impactul emotional al pierderii incepe sa se simta si clientul are o capacitate suficient de buna de toleranta, fiind suficient de stabilizat atat intern cat si extern.

Ce urmeaza ?

Daca v-a placut ce ati citit in acest articol, va astept sa ma contactati folosind pagina de contact aici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.