Terapia – empatie, integrare, invatare

Ce inseamna psihoterapia integrativa relationala?

Psihoterapia integrativa inseamna in primul rand crearea intre client si terapeut a unei relatii de calitate.

O relatie de calitate este bazata pe respect, empatie si implica sintonizare afectiva si acordare emotionala a terapeutului la nevoile psihice ale clientului, conform etapelor dezvoltarii la care acesta a traversat traume, dezechilibre emotionale, rupturi relationale cu persoanele semnificative, provocari impuse care i-au depasit limitele si resursele din acel moment.

Munca terapeutica

Psihoterapia integrativa inseamna in primul rand crearea intre client si terapeut a unei relatii de calitate.

Munca terapeutica se realizeaza in mod integrat la nivel cognitiv, comportamental, fiziologic si emotional – lucram cu ganduri negative, tipare mentale toxice si distructive, comportamente auto-sabotoare si limitative, amprenta corporala a istoriei de viata si integrarea senzatiilor in modul echilibrat de functionare precum si cu emotiile, motorul vietii noastre psihice si ghidul cel mai bun pentru o viata sanatoasa.

Scopul muncii terapeutice

Scopul muncii noastre impreuna – terapeut si client -este sa identificam ce nu functioneaza in prezent, care sunt cauzele din trecut ale blocajelor, pentru a ne curata viitorul de ele.

Integrarea este obtinuta, se simte si se reflecta in mod pozitiv in viata clientului, atunci cand procesul de luare a deciziilor si comportamentul sau reflecta propriile lui alegeri si valori si nu mai vine din teama, obisnuinta sau inertie.

Cel mai mare cadou pe care clientul si-l poate face prin terapie este propria sa minte si propria sa viata

Practic, cel mai mare cadou pe care clientul si-l poate face prin terapie este propria sa minte si propria sa viata – a gandi cu mintea sa si a fi autonom, a lua decizii in functie de nevoile sale si dorintele sale cele mai profunde si a inceta sa mai traiasca viata trasata de altii, fie acestia parinti sau modele sociale inghitite pe nemestecate.

Ce aptitudini si calitati trebuie sa aiba un bun terapeut?

Din experienta mea, calitatea care face diferenta in ceea ce ii priveste pe terapeuti este empatia – capacitatea de a iesi din experienta proprie si de a ne pune in locul clientului, intelegand astfel la nivel profund, atat cognitiv cat si emotional, experienta sa, din pozitia sa si din punctul sau de vedere.

Dar empatia este mai mult de atat – inseamna, in acelasi timp cu acordarea aceasta profunda, sa putem sa pastram vie si perspectiva noastra, cel care priveste din afara, de la distanta, detasat in mod obiectiv (fara a fuziona cu experienta clientului).

Abilitatea cea mai importanta a terapeutului

Prin urmare, abilitatea cea mai importanta a terapeutului bun este sa poata integra simultan aceste doua perspective – cea intim acordata cu clientul la nivelul uman cel mai profund si cea obiectiva din pozitia sa de specialist.

Am putea spune astfel ca mergem dincolo de empatie prin aceasta acordare atat de fina – cand clientul este trist, ii raspundem cu multa compasiune, cand este furios sau isi exprima furia noi luam acest lucru cat se poate de in serios, cand ii este frica ii oferim un spatiu mental relational exprem de securizant in care sa se simta complet protejat la nivel emotional, cand este bucuros il insotim cu entuziasm in bucuria sa pe care ne-o impartaseste.

Cum ajungem sa ne dezvoltam aceasta abilitate?

Prin propria noastra psihoterapie, munca profunda pe care o facem cu noi insine inainte de a ne intalni cu oamenii. Nu putem lucra bine fara sa ne fi analizat pe noi insine inainte, cu sinceritate si curaj.

Nu am putea sa ajutam oamenii sa faca acest lucru daca noi nu am facut-o inainte cu noi insine. Si da, diferenta intre terapeuti sta si in calitatea si profunzimea lucrului personal.

Experienta noastra de viata, cunostintele academice si propriul nostru proces de curatare si crestere interioara sunt integrate pentru a oferi clientului ce este mai bun.

Ce nu trebuie sa uiti niciodata atunci cand te intalnesti cu un client?

Primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa ne decentram de propria experienta. Ce ne dorim noi de la client, ce obiective avem noi cu clientul – raman pe locul doi, isi pierd importanta. Pe locul unu si cel mai important este cadrul de referinta al clientului, felul in care el vede/a vazut lumea prin ochii lui. Pornim la drum fara a sti nimic despre experienta clientului, perceptia noastra este clara si limpede, nefiind contaminata de propriile stari si experiente.

Numai astfel il putem auzi, vedea si intelege cu adevarat pe omul din fata noastra. Poate ca pentru el este prima experienta de acest fel din viata, pentru ca toti cei pe care i-a intalnit pana acum – parinti, prieteni, educatori, alte persoane semnificative – au amestecat intr-o masura mai mare sau mai mica propria viziune, contaminata de propriile filtre, tipare, asteptari si reguli – atunci cand au privit spre aceasta fiinta umana pe care o avem noi in fata noastra.

Astfel nici el, clientul, nu s-a mai putut vedea pe sine corect. Noi ii oferim o experienta profunda de autocunoastere prin modul clar in care il percepem. Il intrebam despre sine multe lucruri, la unele ne poate raspunde, la altele nu, de unele este foarte surprins, unele intrebari il fac sa se teama de ce ar putea descoperi – si il sustinem in aceasta calatorie interioara cu multa, multa iubire. Niciun tratat si nicio teorie nu ne explica omul din fata noastra.

Relatia pe care o formam cu clientul, cand suntem prezenti, foarte foarte prezenti, in incapere cu el, cand il privim nealterat in ochi, cu multa curiozitate pentru a descoperi fiinta care este, cand ii ascultam respiratia care ne spune atatea povesti, cand ii vedem umbra de pe frunte care ne cere sa ramanem acolo, sa il ajutam – este o relatie unica.

Ii descoperim – alaturi de el – propria lume interioara. Si, in acelasi timp, in fundal, noi suntem sustinuti de toate resursele acumulate in biblioteca noastra interioara, toate cartile citite si cursurile facute si propria noastra terapie si experienta de viata pe care noi le filtram instantaneu pentru a extrage din ele acea esenta de care clientul nostru are nevoie in momentul Intalnirii cu noi.

Terapia este o experienta de invatare profunda pentru client

Terapia este o experienta de invatare profunda pentru client – el dobandeste acces la el insusi, la puterea si resursele din interiorul sau, dobandeste acces la propria sa viata – dar si pentru terapeut, pentru ca noua fiecare client ne este profesor.

Ce urmeaza ?

Daca v-a placut ce ati citit in acest articol, va astept sa ma contactati folosind pagina de contact aici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.