Cat costa fericirea? (si nefericirea)

Are fericirea un cost? Si daca da, de ce?

In primul rand este foarte important sa ne punem problema: a cui fericire o cautam? Pentru ca suntem prea mult educati sa le facem pe plac altora in detrimentul dorintelor si nevoilor noastre.

Incercand sa ii facem fericiti in primul rand pe altii noi ramanem cu un gol imens in suflet. Apoi ne vom stradui sa umplem acest gol cu substitute de fericire ceea ce ne face sa acumulam excesiv lucruri materiale exterioare, sa dezvoltam dependente puternice de tot felul, sa dezvoltam o nevoie intensa de apreciere, etc.

Balanta intre a fi si a avea este esentiala in procesul definirii si obtinerii fericirii.

Avem nevoie sa ne acordam timp de ascultare, sa ne cercetam pe dinauntru in liniste, sa facem o pauza din goana si viteza vietii de zi cu zi.

In mod fundamental fericirea este o stare de echilibru (sanatate fizica si mentala).

Cautam prea mult lucrurile care nu ne trebuiesc in mod real.

Suntem fericiti atunci cand lucrurile pe care le facem au un sens in viata noastra si cand lucrurile pe care le obtinem sunt in armonie cu nevoile noastre adevarate. Fericirea este in mod fundamental o senzatie de multumire si de implinire. De-a lungul vietii trebuie sa ne gasim propriul optim si sa aflam care este nivelul nostru suficient de bun pentru domeniile importante (munca, joaca si iubire).

Autocunoasterea este calea regala catre fericire.

Un lucru important si bine de stiut este ca nu trebuie sa confundam lipsa unei stari de bine cu nefericirea. Faptul ca starea de bine fluctueaza si avem si perioade in care distresul este mai accentuat nu inseamna ca suntem nefericiti. Emotiile si stima de sine se incadreaza intr-un interval de normalitate, nu sunt liniare, nu au aceeasi intensitate mereu, in functie de situatiile in care ne aflam si de provocarile vietii la care in mod normal reactionam.

Puteti urmari aceste idei dezvoltate pe larg in emisiunea “Cat costa fericirea (si nefericirea)?” accesand link-urile de mai jos.

Ce urmeaza ?

Daca v-a placut ce ati citit in acest articol, va astept sa ma contactati folosind pagina de contact aici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.