Psihoterapia integrativa. Arta și știința relației
„Cartea este împărțită în trei părți: Bazele teoretice, Intervenții terapeutice și Transcrierea (o transcriere textuală, adnotată, a unei ședințe complete de terapie).
Capitolul 1 introduce noțiunea de psihoterapie integrativă centrată pe relație și conexiunile acesteia cu toate abordările psihoterapeutice moderne. Capitolul 2 prezintă un fel de anatomie a funcționării umane, discutând tipurile de probleme și provocări cu care se confruntă oamenii și care îi aduc adesea la psihoterapie. Capitolul 3 se referă la dezvoltarea umană, la căile pe care le urmăm cu toții pe măsură ce trecem prin viață. În acest capitol discutăm despre modul în care lucrurile pot merge bine pentru noi, despre cum pot merge prost și despre cum aceste lucruri bune și rele ne pot influența modurile de a fi în lume luni și ani mai târziu.
În cea de-a doua secțiune importantă a cărții ne referim la procesul psihoterapiei integrative centrată pe relație: având în vedere ceea ce credem despre modul în care funcționează oamenii și despre cum ajung să fie așa cum sunt, ce poate face un terapeut pentru a-i ajuta să trăiască vieți mai împlinite, mai fericite, bazate pe contact. Vă rugăm să observați cuvântul „contact”: premisa de bază a muncii noastre este că funcționarea sănătoasă are la bază contactul pe care îl facem cu sine și cu ceilalți.
Activitatea terapiei este concepută pentru a-i ajuta pe clienți să restabilească un contact complet cu toate părțile sinelui lor, cu ceilalți oameni din viața lor și cu lumea din jur. Capitolul 4 oferă o prezentare generală a acestei abordări, alături de câteva dintre celelalte ipoteze de bază ale unei psihoterapii centrate pe relație.
Capitolul 5 și capitolul 6 ne conduc spre înțelegerea mai profundă a naturii relației terapeutice, relație în cadrul căreia clientul experimentează un nou tip de contact interpersonal.
În capitolul 5 discutăm despre cum să stabilim și să menținem o relație terapeutică, iar în capitolul 6 explorăm cele trei fațete majore ale unei astfel de relații, despre care noi credem că sunt elementele centrale în procesul de vindecare: explorarea, acordarea și implicarea terapeutică. În capitolul 7 discutăm câteva dintre aspectele care trebuie abordate la începutul terapiei, iar în capitolul 8 mergem mai departe în procesul de adâncire a conștientizării clientului și de creștere a profunzimii contactului pe care îl realizează cu sine și cu ceilalți. Capitolul 9 este, probabil, cea mai pragmatică parte a cărții, întrucât se ocupă de intervenții specifice destinate să susțină creșterea clientului. În capitolul 10 revenim la cea mai importantă „intervenție” – relația dintre client și terapeut și modul în care poate fi utilizată această relație în procesul terapeutic. În cele din urmă, în capitolul 11 se discută finalul terapiei și modul în care acesta poate fi gestionat cât mai bine, astfel încât clienții să continue să crească și să se vindece chiar și după ce își termină activitatea cu terapeutul.
Secțiunea finală a cărții - capitolul 12 - conține o transcriere textuală a unei întregi ședințe de terapie.
Transcrierea este însoțită de adnotări care conțin comentarii atât despre intervențiile terapeutului, cât și despre răspunsurile clientului, iar adnotările, la rândul lor, sunt corelate cu paginile din capitolele anterioare în care este prezentat în detaliu materialul teoretic și clinic relevant”.
Despre autori: Janet Moursund, Richard Erskine
Janet Moursund este profesor asociat emerit în cadrul Programului de consiliere psihologică, Universitatea din Oregon. Dr. Moursund are, de asemenea, o practică privată în psihoterapie în Eugene, Oregon. A scris sau este coautor al mai multor cărți în domeniul psihoterapiei și cercetării statistice în psihologie și este fondatoarea Centrului de consiliere comunitară din Eugene.
Richard G. Erskine, Ph.D., este psihoterapeut, psiholog clinician și director de formare al Institutului pentru Psihoterapie Integrativă (New York City și Vancouver). Format inițial în terapia centrată pe client, dr. Erskine a studiat, de asemenea, terapia Gestalt atât cu Fritz, cât și cu Laura Perls. El este și analist tranzacțional certificat și psihanalist licențiat, specializat în psihologia psihanalitică a sinelui și școala britanică a relațiilor obiect. Munca sa, derulată de-a lungul a mai mult de patruzeci de ani de experiență practică, este o integrare a acestor concepte și a inclus lucrul cu copii cu cerințe speciale, deținuți într-o închisoare de maximă securitate, clienți cu dezechilibre din aria borderline și narcisică, stres post-traumatic și tulburări disociative de identitate.
PSIHOTERAPIA INTEGRATIVĂ RELAŢIONALĂ este un sistem terapeutic ce reflectă adăugirile sale ulterioare din formările menţionate mai sus precum şi ultimele cercetări în neurologie şi referitoare dezvoltarea copiilor. Departe de a fi eclectic, sistemul terapeutic creat de el are o foarte bună consistenţă internă, iar metodele terapeutice sunt perfect compatibile cu teoria pe care se bazează viziunea asupra personalităţii umane şi intervenţiile propuse. Richard este fondator al Asociaţiei Internaţionale de Psihoterapie Integrativă (IIPA).
Cartea este disponibila aici: https://carturesti.ro/carte/psihoterapia-integrativa-1055946553?p=1#/getStocks
BEYOND EMPATHY - Dincolo de empatie. O terapie centrata pe contactul-in-relatie.
În acest volum autorii se concentrează pe importanța relației în psihoterapie. Relațiile formează baza de zi cu zi a vieților noastre. Avem nevoie de contactul cu ceilalți, de sentimentele de respect și valorizare pe care le generează acesta și de împlinirea nevoilor relaționale pe care o obținem prin intermediul său. Pe măsură ce ne confruntăm cu traumele inevitabile pe care ni le scoate în cale viața, fie acestea semnificative sau mai mărunte, capacitatea noastră de a realiza contact cu ceilalți este adeseori perturbată. Odată cu slăbirea din ce în ce mai pronunțată a acestei capacități de contact nevoile relaționale rămân nesatisfăcute și produc disfuncții psihice. Dincolo de empatie oferă terapeuților metodele pe care le pot folosi pentru a-i ajuta pe oameni să își redescopere capacitatea de a menține relații autentice, bazate pe contact și, astfel, o sănătate psihică mai bună.
Autorii descriu Psihoterapia Integrativă pe care au dezvoltat-o și pe care o predau în cadrul Institutului de Psihoterapie Integrativă și Asociației Internaționale de Psihoterapie Integrativă. Această abordare se inspiră din terapia centrată pe client a lui Rogers, analiza tranzacțională a lui Berne, terapia Gestalt a lui Perls, psihologia sinelui a lui Kohut și lucrările teoreticienilor școlii britanice a relațiilor de obiect. Scrisă într-un stil conversațional, cartea prezintă aspectele teoretice pe care se bazează abordarea integrativă, prin folosirea unor scurte secvențe din ședințe reale de psihoterapie și astfel ilustrează conceptele descrise. A doua parte a cărții detaliază aplicarea acestor metode în terapie și oferă transcrierile aproape complete a șapte ședințe de psihoterapie. Acestea includ exemple de regresie terapeutică, lucrul cu un părinte introiectat, psihoterapie de cuplu, și multe altele.
Stilul deschis al scrierii acestei cărți o face accesibilă atât începătorilor cât și practicienilor experimentați din domeniul sănătății mentale. Abordarea flexibilă a procesului terapeutic promite eficiență într-o gamă largă de situații terapeutice, făcând din acest volum o carte valoroasă atât pentru terapeuții aflați în formare cât și pentru practicienii furnizori de sprijin și asistență psihologică.
Cartea este disponibila aici: https://carturesti.ro/carte/dincolo-de-empatie-1281914530?p=1
Ce urmeaza ?
Daca v-a placut ce ati citit in acest articol, va astept sa ma contactati folosind pagina de contact aici.