Terapia SCENARIULUI de viata

Scenariul de viata

Scenariul de viata este un plan bazat pe decizii, luate in orice moment al dezvoltarii, la nivel inconstient,
care limiteaza abilitatea persoanei de a rezolva probleme si de a crea si mentine legaturi intime,
autentice si profunde. Cura, in viziunea terapiei integrative, are in vedere modificarile in comportament,
procesele cognitive, experientele emotionale si limitarea constrangerilor la nivel fizic.

Cura este definita ca fiind incetarea comportamentului sintonic specific scenariului

Terapia scenariului – la nivel comportamental – nu inseamna doar incetarea actiunilor tipice scenariului (inclusiv limbaj, exprimare, gesturi) ci si in continutul reveriilor si fanteziilor sale intrucat
„fantezia este un comportament internalizat” (Erskine, 1980).

Terapia scenariului – la nivel cognitiv

Terapia scenariului – la nivel cognitiv – este realizata atunci cand persoana nu mai este contaminata de credintele de scenariu si nu le mai utilizeaza intr-un fel care ii limiteaza viziunea. De exemplu, inceteaza a se defini pe sine ca „de neiubit” sau de a percepe lumea ca pe „un loc periculos” ori pe ceilati oameni ca „nefiind de incredere”.

In terapie acest lucru se poate realiza prin procesul de redecizie (Goulding).

Terapia scenariului – la nivel afectiv

Inseamna inchiderea gestalt-ului prin eliberarea emotiilor reprimate care nu mai stimuleaza astfel la nivel intrapsihic repetarea acestuia. Nevoile relationale nesatisfacute nu mai domina campul perceptiilor la nivel intern, permitand astfel noi experiente.

Terapia scenariului – la nivel corporal​

Presupune relaxarea tensiunilor, armurii corporale si a contractiilor inconstiente care inhiba procesele corporale normale si sunt expresia deciziilor de scenariu luate adeseori la nivel preverbal sau a apararilor incorporate in fata unor experiente precepute ca fiind traumatice.

Eliberarea de nivelul corporal al scenariului se traduce prin miscari mai relaxate, mai libere, energie crescuta si greutate corespunzatoare varstei si staturii.

Terapia ca proces de crestere si dezvoltare nu are final

Terapia scenariului este incheiata atunci cand limitarile scenariul la fiecare dintre aceste nivele au fost lucrate si eliminate.

Dincolo de scenariu se afla zona OK: credinta, comportamentele si senzatiile asociate ca orice s-ar intampla cu mine, oricat de rea sau de grea ar fi situatia in care ma aflu, eu am ceva de invatat si pot creste din aceasta experienta (Erskine, 1980).

Vindecarea

Vindecarea apare in cadrul unei relatii bazata pe contact – o relatie terapeutica impregnata de respect, validare, normalizare, prezenta si acordare fina la nivel afectiv.

Oferind clientilor o prezenta sigura, consistenta, pe care se pot baza, le oferim posibilitatea de a reexperimenta acele relatii si experiente in care contactul a fost intrerupt intr-un mod semnificativ.

 Ei pot experimenta in siguranta nevoile relationale nesatisfacute, pot constientiza si lucra modalitatile de adaptare pe care le-au activat in trecut pentru a face fata pierderilor relationale experimentate la nivel intern.

Prin intermediul relatiei cu noi, ei isi pot dezvolta o noua identitate si pot intelege modul in care se experimenteaza pe sine si modul in care experimenteaza lumea. Pot dezvolta o noua poveste de viata, o noua naratiune in care experientele sunt reasezate in context si dobandesc noi semnificatii (Erskine, 1999).

Daca v-a placut ce ati citit in acest articol, va astept sa ma contactati folosind pagina de contact aici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.