Compasiune, Speranta si Iertare in Psihoterapie

Prelegerea sustinuta de Richard Erskine la Manchester Institute for Psychotherapy, 2019

Textul de mai jos reprezinta concluziile prelegerii, apartinand in totalitate autorului sau – Richard Erskine. Puteti asculta intregul discurs in materialul video de la finalul articolului.

Compasiunea, speranta si iertarea sunt elemente esentiale in psihoterapia integrativa orientata relational.

Sunt foarte atent la aceste trei domenii ale implicarii terapeutice si le am mereu prezente in mintea mea in timp ce ascult povestea pe care mi-o spune clientul despre el si viata sa. Imi monitorizez constant felul in care imi exprim empatia si dorinta de a-l intelege pe acest om, astfel incat sa imi pastrez mereu acordajul afectiv cu experientele sale interne.

Acordarea la nivel afectiv este intotdeauna o provocare pentru ca necesita un echilibru permanent astfel incat emotiile mele sa rezoneze intotdeauna cu ale clientului.

Eu vreau sa ma conectez emotional cu clientul meu dar in acelasi timp am grija ca felul in care eu imi exprim compasiunea sa nu il copleseasca prin a-i oferi mai multi stimuli emotionali decat poate sa proceseze in acel moment.

Vreau sa le transmit clientilor un puternic sentiment de speranta.

Speranta este antidotul disperarii pentru ca ne ofera directie si entuziasm. Cu toate acestea, vreau sa ma asigur ca nu ofer „speranta” ca un panaceu ci ca „speranta” pe care o impartasim este realista si are un efect de vitalizare. Speranta si sentimentul de bine care o insoteste se bazeaza pe intelegerea faptului ca o viata pe deplin traita este un proces de invatare si crestere din fiecare experienta.

Iertarea este un ingredient important intr-o psihoterapie orientata relational. Cand lucrez cu clientii mei vreau sa ma asigur ca orice expresie a iertarii vine din dorinta si disponibilitatea clientului de a lasa in urma trecutul incarcat care il consuma. Nu vreau sa sugerez clientilor sa „ierte” inainte ca ei sa fie gata la nivel intern pentru a face acest lucru.

Dorinta de a ierta trebuie sa vina din sentimentul de speranta al clientului, speranta lui de a se usura de povara resentimentului. Iertarea este transformatoare atunci cand impulsul pentru schimbare este rezultatul realizarii de catre clientul nostru a faptului ca resentimentele ii dauneaza chiar lui mai mult decat celuilalt.

Compasiune, speranta si iertare: acestea sunt elemente importante ale unei relatii de psihoterapie si sunt esentiale in vindecarea ranilor psihologice provocate de neglijare, stres, rusine si abuz.
Richard Erskine

Ce urmeaza ?

Daca v-a placut ce ati citit in acest articol, va astept sa ma contactati folosind pagina de contact aici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.