Grup de studiu - experiența inițială
Între 2020 și 2023 am lucrat cu primul meu grup de studiu – 53 de sesiuni de lucru, dintre care 14 workshop-uri cu câte 4 credite CPR. Am studiat împreună, colegii terapeuți și cu mine, teorie (articole și cărți de bază), am analizat cazuri din practica noastră și, poate cel mai important, am construit un proces relațional de grup. Este emoționant să privesc în urmă la munca aceasta și la dedicarea pe care am avut-o cu toții – pregătirea și participarea, deopotrivă. Cu seriozitate, interes și implicare dar în același timp într-o manieră caldă și confortabilă, care să ofere siguranță, am avut mereu în vedere găsirea unui echilibru între structură, conținut, proces și relație.
În 2024 am făcut o pauză, necesară și firească. După un astfel de maraton se impun reevaluarea, analiza, îmbunătățirea, înainte de a porni mai departe, mai bine, mai frumos.
În procesul meu de formare ca trainer și supervizor acreditat IIPA, anul 2024 a însemnat calificarea și participarea la al doilea workshop de evaluare în cadrul organizației (din cele 3 necesare), pentru care m-am pregătit cu efort, entuziasm și dedicare și de care m-am bucurat foarte mult. Formarea ca trainer este o dimensiune distinctă a muncii noastre. La fel și cea de supervizor. Competențele sunt specifice și este nevoie de practică, învățare, îndrumare și evaluare din partea colegilor deja experimentați.

Călătoria integrativă 2025
Acum consider și simt că este momentul pentru a deschide un nou grup de lucru și de studiu al terapiei integrative relaționale centrată pe dezvoltare, așa cum am învățat-o eu de la Richard Erskine și, inspirându-mă chiar din experiența lui, parafrazez și am în minte: “Fă cursul cu propria ta integrare”. Construim desigur, pe umerii giganților care ne preced, însă adăugăm și integrăm particularitățile specifice personalităților noastre și aspectelor, dificultăților anume ale oamenilor cu care lucrăm. Aici-și-acum, în mediul, contextul și cultura noastră.
Informațiile de bază
– 1 MODUL – IP FUNDAMENTALS
(fundamentele psihoterapiei integrative – integrarea conceptelor de bază – nivel I)
Modulul este format din 5 sesiuni a câte 3 ore – Sâmbăta, 9.00-12.00, în datele:
15 februarie
1 martie, 29 martie,
12 aprilie, 26 aprilie.
Costul – modul (integral) este 1200 RON.
Se poate achita tranșa 1- 600 RON până la 11 februarie și tranșa 2 – 600 RON până la 25 martie.
– 1 WORKSHOP de 4 ore – 4 credite – 15 martie – 9.00-13.00, Zoom
Tema – CONCEPTUALIZAREA INTEGRATIVĂ DE CAZ
Costul – workshop este 300 RON – se achită până la 13 martie, inclusiv.
Obiectiv general – Dezvoltarea abilităților necesare pentru înțelegerea și aplicarea conceptualizării de caz în cadrul diferitelor abordări teoretice și terapeutice, cu accent pe modelul integrativ și aplicarea lor practică în procesul terapeutic.
Program:
1. Conceptualizarea de caz – prezentare generală
2. Modele de conceptualizare de caz în abordări teoretice și terapeutice diferite
3. Conceptualizarea integrativă
4. Studiu de caz
Modulul de fundamente este recomandat pentru participarea la workshop – facilitează asimilarea informațiilor, fiind o bază teoretică extinsă. Pe de altă parte, workshop-ul are în vedere fixarea și utilizarea practică a informațiilor principale din modul. Sunt corelate, dar se pot accesa separat.
Înscrierea
ÎNSCRIEREA – la modul / workshop sau ambele – se face prin mesaj de intenție (opțiune: modul sau workshop sau ambele) – folosind secțiunea CONTACT pe acest site.
La primirea fiecărui mesaj voi trimite detaliile de plată și o fișă scurtă de înscriere.
Apoi locul se REZERVĂ în urma achitării (în funcție de opțiune).
Alături de confirmarea rezervării participanții vor primi programul (tematica pe sesiuni) și recomandări bibliografice, ca bază pentru discuții și studiu suplimentar ulterior.
De ce am numit IP Fundamentals ca fiind “nivelul I”?
Pentru că în level II teoria este mult mai aplicată (include aspectele de neurobiologie – de exemplu Richard este un admirator al lui S.Porges, coleg al său la Illinois Univ. și pe care l-a felicitat într-o corespondență pentru munca și cercetările sale, de asemenea L.Cozolino este un autor important pe această dimensiune; în plus aici studiem metodele de lucru intrapsihice, detaliem și nuanțăm aplicarea teoriei în situațiile din sfera clinică – lucrul cu rușinea, doliul, aria narcisică, schizoidă, obsesivă, borderline, etc).
Dar pentru a ajunge acolo trebuie să trecem prin fundamente. Acesta este primul pas și ne ocupăm deocamdată de el.
Cele 14 workshop-uri cu credite, deja avizate de CPR și lucrate în grupul inițial au atins și sintetizat toate aceste aspecte, atât pentru fundamentals cât și pentru aplicațiile clinice. Structura acestui model de lucru actualizat în 2025 – level I și II – este vizată de formatoarea mea Sally Openshaw, actual președinte IIPA, formator și terapeut cu experiență, care mă ghidează în procesul de meu de formare ca supervizor și formator.
Orele lucrate împreună în modul se documentează cu certificat de participare, iar colegii care vor dori să se înscrie pentru obținerea certificării IIPA internațională pot include aceste ore în dosarul lor, dacă sunt membri IIPA la data cursului (regular membership IIPA este 35 eur/an și permite acces și la alte cursuri organizate de formatorii IIPA pentru membri).
Pornesc din nou la drum, deci, într-o nouă călătorie de conexiuni integrative. Invit colegii să mi se alăture, să învățăm și să creștem împreună.
Daca v-a placut ce ati citit in acest articol, va astept sa ma contactati folosind pagina de contact aici.
