Certificarea internationala ca terapeut integrativ IIPA

Despre IIPA (The International Integrative Psychotherapy Association)

IIPA (The International Integrative Psychotherapy Association) este organizatia profesionala non-profit care faciliteaza comunicarea la nivel international intre psihoterapeutii care folosesc metodele si conceptele Psihoterapiei Integrative, asa cum a fost aceasta construita de Richard Erskine in munca sa de peste 50 de ani. Calitatea de membru este disponibila terapeutilor care folosesc viziunea Integrativa Relationala fundamentata pe Dezvoltare (abordarea la nivel integrat cognitiv, comportamental, emotional si fiziologic) in munca lor din cabinet. Colegii care vor sa desfasoare o activitate de calitate profesionala inalta sunt incurajati sa se integreze in comunitate si sunt bineveniti. IIPA urmareste sa imbunatateasca competentele practicienilor unei psihoterapii integrative bazata pe dezvoltare si centrata pe relatie, precum si sa provoace practicianul cu experienta in cautarea excelentei profesionale si a dezvoltarii personale.

Certificarea internationala in psihoterapie integrativa, asa cum se realizeaza in cadrul IIPA, are doua sectiuni distincte, dar conectate:

– certificarea ca terapeut integrativ (CIIP);

– certificarea ca trainer / formator in psihoterapie integrativa (in supervizare/under tutorship UT-CIIPTS sau certificat CIIPTS).

Pentru a fi certificat ca trainer, este nevoie de certificarea ca terapeut si minim doi ani intre cele doua validari.

Acreditarea ca membru certificat IIPA (terapeut sau trainer) opereaza atata timp cat persoana este membru IIPA si este implicata intr-un proces continuu de supervizre in IP si intr-un proces de terapie/dezvoltare personala. De asemenea, conduita de tip relational, potrivita standardelor etice, este necesara.

Certificarea ca terapeut integrativ (CIIP) are doi pasi:

1 – Formarea ca terapeut integrativ (in vederea certificarii) este un proces continuu de pregatire – invatare si practica – sub indrumarea unui trainer (in supervizare sau certificat).

2 – Participarea la sesiunea de evaluare organizata periodic, special pentru scopul certificarii.

Certificarea ca trainer in psihoterapie integrativa are doi pasi:

1 – Formarea ca trainer este un proces continuu de pregatire – invatare si practica – sub indrumarea unui trainer certificat. Acest proces trebuie sa includa participarea la 3 workshopuri specifice dedicate formatorilor in formare (FTSW – Future Trainer Supervisor Workshop) pe o durata de minim 6 ani (pentru a se putea integra corespunator toate abilitatile necesare).

2 – Participarea la sesiunea de evaluare organizata periodic, special pentru scopul certificarii.

Cateva clarificari necesare:

  • Participarea la workshopurile conferintelor internationale organizate de IIPA nu este echivalenta cu parcurgerea unui „modul de/pentru certificare” – conferintele sunt evenimente distincte, de sine statatoare, nu fac parte integranta din procesul specific de certificare (este insa necesar ca toti candidatii sa participe la conferinte). In cadrul conferintelor anterioare, care nu au fost online, s-au organizat workshopuri distincte numite „Introducere/Fundamentals in Pihoterapia Integrativa” care aveau ca scop sa ofere o viziune de ansamblu, completa si coerenta, asupra teoriei, principiilor si metodelor IP, dar nici acestea nu au fost echivalente/echivalate cu „module” pentru „certificare”, chiar daca au diplome de participare separate.
  • Aspectul cel mai important in certificarea ca psihoterapeut integrativ este procesul dezvoltarii personalitatii terapeutice, lucru care nu se realizeaza prin simpla participare la un workshop.
  • IIPA certifica/acrediteaza doar terapeuti si traineri/formatori in mod nominal, ca persoane distincte, conform criteriilor de competenta, motivatie, integritate, integrare personala si conduita etica asa cum sunt acestea prevazute in documentatia si prevederile ce formeaza Ghidul general de certificare, elaborate si revizuite de Comisia de standarde si certificare.
  • IIPA nu acrediteaza institute sau asociatii si nu are filiale sau reprezentanti sub forma de institute sau asociatii ci doar trainerii pot colabora, in baza deciziilor personale, cu diferite asociatii din diferite tari, la nivel international.
  • IIPA este o organizatie de sine statatoare, independenta, iar membrii sai formeaza o comunitate internationala de terapeuti si formatori care lucreaza in maniera integrativa.

Informatii de baza pentru certificarea ca terapeut integrativ:

Procedurile de certificare ca terapeut integrativ includ mai multe rute de certificare, in functie de pregatirea si experienta deja dobandita.

  •  Terapeutii care au formare de baza in alte scoli majore compatibile (Analiza Tranzactionala, Psihanalitica, Gestalt) si au completat orele necesare specifice de formare si supervizare  mai au nevoie de: 180 ore de training in IP (pe o durata de minim 4 ani); 50 ore de supervizare; 75 ore terapie personala – fiecare/toate cu trainer certificat IIPA.
  • Terapeutii care nu au formare in alte scoli, dar au studii universitare in psihologie de minim 3 ani mai au nevoie de: 480 ore de formare in IP (pe o durata de minim 4 ani) – daca au deja o formare de tip integrativ, o mare parte din aceste ore se echivaleaza; 600 ore de contact cu clientii (2 ani de practica clinica) – din care minim 400 de psihoterapie integrativă, din care minim 50 terapie individuala și minim 50 de terapie de grup; 150 ore de supervizare (dintre care minim 80 cu un formator certificat si minim 40 cu supervizorul principal); 300 ore terapie personala (de acelasi tip si format ca cea oferita clientilor, din care minim 75 ore terapie individuala si minim 50 ore terapie integrativa).
  • Dat fiind ca IIPA tine cont de particularitatile formarii in fiecare tara si pentru ca fiecare coleg are un traseu particular al formarii si dezvoltarii, pentru colegii din Romania care doresc sa se pregateasca pentru certificarea internationala ca terapeut integrativ putem analiza impreuna si supune aprobarii Comisiei de certificare fiecare caz in parte (echivalarea orelor deja parcurse de formare, supervizare si dezvoltare si un plan de pregatire in vederea perticiparii la evaluare).
  • In practica de pana acum, dosarele pentru inscrierea la evaluare se depun in fiecare an pana la data de 1 Noiembrie (recomandat 15 Octombrie), pentru evaluarea din anul urmator. Data si informatiile pentru 2024-2025 sunt pe site-ul IIPA: https://integrativeassociation.com/information-about-next-ciip-ciic-evaluation-process/

 

Modul in care se desfasoara pregatirea si evaluarea finala pentru certificare sunt detaliate in documentatia disponibila in engleza, franceza, italiana si spaniola.

Pentru informatii legate de certificarea IIPA ca terapeut integrativ imi puteti scrie intrebari in formularul de contact (mai jos).

Ce urmeaza ?

Daca v-a placut ce ati citit in acest articol, va astept sa ma contactati folosind pagina de contact aici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.