1. "Terapia e doar o modalitate prin care plăteşti pe cineva să te asculte"
Terapeutul nu „doar asculta”. Anii de pregatire practica si teoretica, precum si experienta acumulata in timp fac din acest tip de ascultare una vindecatoare. Pentru ca terapeutul stie cum sa asculte: este total si deplin prezent alaturi de tine, este detasat de partea sa de subiectivism si intelege straturile profunde a tot ceea ce spui. Terapeutului nu ii platesti „ascultarea” ci ii platesti intelegerea, ghidarea, obiectivitatea, sprijinul si vindecarea. Asa cum un arhitect nu face „doar un desen”, un avocat nu face „doar niste hartii” iar un medic nu prescrie „doar niste retete”, la fel si ascultarea terapeutului precum si dialogul cognitiv, emotional si inconstient pe care il ai cu el trece mult dincolo de nivelul unei simple conversatii si ajunge in inima ta. La Tine.
2. "La terapie merg doar cei care trec printr-o criză"
Terapia nu este doar un serviciu de „urgente emotionale”. Obiectivul terapiei este vindecarea, dezvoltarea, crearea unei vieti sanatoase, echilibrate si satisfacatoare, in care sa ne gasim sensul si implinirea. Terapia te ajuta sa iti folosesti potentialul la nivelul sau maxim, sa deblochezi si sa dezvolti resursele care sa te ajute sa traiesti in mod creativ si liber viata pe care o doresti. Atunci cand ne ocupam de o criza, aceasta este pe primul loc, este obiectivul principal care ne absoarbe toata energia, atentia si determinarea. Prin urmare, nu ne mai putem ocupa de nimic altceva. De aceea nu este indicat sa astepti ca problemele, provocarile sau dificultatile sa se transforme in crize, ca sa te ocupi de ele. De Tine.
3. "La terapie nu faci altceva decât să vorbeşti"
De fapt, in orele de terapie se intampla mult mai mult de atat. Terapia este un proces psihic interior si relational care se desfasoara pe masura ce tu explorezi impreuna cu terapeutul tau problemele care te-au adus in cabinet si conexiunile profunde ale vietii tale. La terapie nu „doar vorbesti”, pentru aceasta poveste pe care o spui despre tine repezinta o calatorie interioara foarte curajoasa si in acelasi timp dezvoltarea unei relatii de o calitate absoluta cu o persoana care este acolo cu tine si pentru tine.
4. "Dacă mergi la terapie înseamnă că e ceva în neregulă cu tine"
De fapt, sa mergi la terapie inseamna cu totul altceva. Inseamna ca esti curajos, curios despre tine si ca te respecti suficient de mult incat sa investesti in tine, sa te descoperi si sa te dezvolti. Inseamna in primul rand sa crezi in tine, adica, sa crezi ca inauntrul tau este ceva atat de bun incat merita sa fie scos la lumina. Inseamna ca vrei sa iti oferi viata pe care acolo undeva inauntrul tau stii de fapt ca o meriti si ca esti dispus sa inveti si sa afli cum sa valorifici toate resursele tale si toate oportunitatile pentru a face acest lucru. Uneori inseamna ca, la fel ca si ceilalti oameni din aceasta lume, ai infruntat provocari care ti-au depasit puterile si ca, de fapt, ai intelepciunea si maturitatea de a cauta ajutor specializat atunci cand nu te mai descurci singur.
5. "Terapia este pentru cei dezechilibraţi"
Terapia este de ajutor persoanelor care se confrunta cu probleme de orice fel. Este vorba de un interval foarte larg: la un capat se afla persoanele care au un diagnostic psihiatric si pe care terapia le poate ajuta sa isi amelioreze suferinta, iar la celalalt capat se afla persoanele care isi doresc o intelegere mai buna a vietii lor, o schimbare a perspectivei si depasirea blocajelor. Intre aceste doua extreme se poate situa oricine. Terapeutul ajuta in modul potrivit pe oricine isi doreste sa duca o viata sanatoasa si nu trebuie sa uitam ca, in realitate, de-a lungul vietii, toti oamenii intalnesc in drumul lor atat bucurii cat si dureri, trec prin salturi pozitive dar si prin crize de tot felul.
6. "Terapeutul o să te repare"
Terapia inseamna in primul rand o dezvoltare a unei relatii sanatoase si echilibrate cu un alt om. Aceasta relatie este leaganul transformarii, iar schimbarile si cresterea personala au loc numai daca ambii parteneri isi fac treaba. Factorul vindecator in terapie este dat de calitatea calatoriei lor impreuna. Puterea este impartita egal in relatie iar terapia functioneaza daca interactiunile dintre cei doi oameni curg in flux continuu. In acest proces au loc deopotriva schimburi si transformari, evolutie si cautari, blocaje si reconectari, dar totul se intampla in interiorul relatiei. Terapeutul nu este „cel care le stie pe toate” ci este un profesionist – extrem de bine documentat – care ofera clientului calea si instrumentele necesare si potrivite pentru ca el sa isi descopere drumul si raspunsurile. La randul sau, clientul preia si foloseste aceste instrumente psihice, intelegeri si descoperiri pentru a le aplica in viata sa. Asa functioneaza terapia. Astfel apare transformarea.
7. "Terapia trebuie să te facă să te simţi fericit tot timpul"
Evident, acest lucru este imposibil si daca cineva isi propune asa ceva, nu va reusi niciodata. Acest obiectiv este o iluzie si este total nerealist. Ideea fericirii totale si neintrerupte este un mit, este un El Dorado mental. In terapie invatam ca emotiile de orice fel sunt importante si invatam cum sa le folosim inteligent si cu intelepciune. Terapia este un antrenament emotional si ne ajuta sa ramanem ancorati in realitate. Sunt multi oameni care dezvolta o adevarata fobie de propriile emotii negative, pentru ca nu le inteleg, nu le pot descifra si nu stiu cum sa le gestioneze. In terapie invatam cum sa facem fata in mod matur dificultatilor, nu cum sa ne ascundem de ele. Daca pretinem ca nu exista, nu facem decat sa le amplificam. Fericirea poate fi definita in multe feluri si reprezinta ceva diferit pentru fiecare om in parte. Dar cu siguranta ea nu este definita ca absenta permanenta si definitiva a emotiilor negative.
8. "Schimbarea adevărată în terapie se întâmplă brusc, instantaneu şi este uimitoare"
Cautarea miracolelor – realizari extraordinare fara efort – si a momentelor de iluminare, este un semn de imaturitate. Schimbarea este un proces de durata si presupune munca. Terapia este un proces de invatare si nimic nu se invata peste noapte. Din pacate in cultura noastra de azi, vrem totul si repede si usor. Totul acum. Traim cu piciorul pe acceleratie si nu suntem dispusi sa facem pasii marunti ai marilor schimbari. Exista in orele de terapie si descarcari emotionale puternice, schimbari de perspectiva, intelegeri si reasezari interioare spectaculoase. Dar acestea sunt exceptia si nu regula si sunt rezultatul alchimiei lente care se intampla ora-de-ora in cabinet. La fel ca si in alte domenii ale vietii si in terapie doua dintre ingredientele esentiale ale succesului sunt perseverenta si disponibilitatea de a depune efort.
9. "Nu-i nevoie sa mergi la terapie, poti sa vorbesti cu un prieten"
Multi dintre oamenii care vin la terapie nici nu au un astfel de prieten. Si chiar daca au, rolul acestuia este limitat. Sigur ca este foarte bine si de mare ajutor, ba chiar este indicat sa poti vorbi cu cineva care sa te asculte si sa te ajute sa te aerisesti putin cand esti foarte incarcat. Dar un prieten nu te poate ajuta decat sa descarci temporar o anumita cantitate de stres, mai putin reuseste sa te ajute sa rezolvi problemele in profunzime. In plus, este greu pentru o persoana obisnuita care nu are pregatirea de specialitate sa stie tot ce este nevoie sa stie pentru a te putea ajuta si sa se detaseze complet de propria subiectivitate ca sa iti fie in mod real de folos, pe termen lung. Chiar si in cazul in care prietenul este el insusi terapeut, o astfel de incercare nu va functiona – pentru ca procesul care se deruleaza intre client si terapeut este o entitate de sine statatoare, iar relatia pe care ei doi o creeaza impreuna trebuie sa porneasca de la zero, fara istoric.
10. "La terapie dai vina pe parinti"
Oamenii se tem de multe ori ca daca vin in terapie si exploreaza istoricul familial se vor confrunta in mod cert cu limitele si greselile parintilor. Intrucat parintii sunt adeseori idealizati si aproape sanctificati, oamenii intuiesc faptul ca vor avea de infruntat astfel un conflict major si adeseori prefera sa pastreze parintii pe piedestal decat sa traiasca sanatos. Aici se impune desigur o clarificare: a explora familia si relatiile disfunctionale, a infrunta adevarul emotional al dezvoltarii nu inseamna a da vina pe parinti. Chiar daca ne uitam cu mare curaj in sufletul nostru si sprijiniti cu blandete si putere de catre terapeut recunoastem acolo sursele suferintelor noastre in limitarile parintilor, acesta nu este sensul si scopul final al terapiei. Pentru ca terapia ne ajuta sa dobandim control asupra vietii noastre, iar acest lucru inseamna ca desi parintii au o responsabilitate foarte mare in devenirea fiecaruia, in clipa cand pasim in cabinetul de terapie mesajul este ca din acel moment ne vom ocupa mai mult de ceea ce facem noi cu noi insine de acum incolo. In plus, cum nu putem ierta pe cineva pe care nu ne-am suparat inca, faptul de a intra in contact cu limitele parintilor si impactul negativ al acestora asupra vietii noastre este primul pas pe usa catre vindecare si iertare. In terapie nu dam vina pe parinti ci ii demistificam.
11. "Daca mergi la terapie inseamna ca esti un om slab"
Sa recunoastem adevarul. Viata este dura si de foarte mule ori avem nevoie de ajutor. Acceptarea vulnerabilitatii este una dintre cele mai mari dovezi de forta. Ranile sunt de multe feluri – fizice, mentale, emotionale. Asa cum nu vedem o problema in a ingriji corpul atunci cand este nevoie, la fel nici pentru grija fata de suflet nu avem de ce sa ne rusinam. Sunfletul si mintea noastra sunt o gradina care trebuie ingrijita, permanent, cu atentie, rabdare, blandete, efort si in modul potrivit. A te privi in oglinda cu o sinceritate absoluta inseamna un curaj enorm si este un real motiv de mandrie sanatoasa.
12. "Terapia nu este distractiva, acolo nu radem"
Terapia inseamna impartasire. In cabinet, pe langa probleme, dificultati, crize si suparari, aducem de asemenea si bucuriile, sperantele, visele, reusitele. Si radem impreuna cand suntem bucurosi, radem de usurare cand scapam de automatisme, radem sanatos cand intelegem cum greseam naiv, radem cand ne dezvoltam perspectiva si ne distantam de unele lucruri pe care mai demult le consideram catastrofe. Radem impreuna pe masura ce devenim din ce in ce mai puternici, mai echilibrati si mai vii.
La terapie vorbesti despre cel mai important lucru din lume: despre Tine.
Astfel, de cele mai multe ori, din cauza acestor conceptii, oamenii asteapta prea mult, pana ce dificultatile devin prea presante si durerile sau stresul se adancesc, se cronicizeaza, iar atunci este deja mai dificil de intervenit. Sau poate nu merg deloc si raman sa sufere in tacere.
In terapie, felul in care vorbesti despre tine si felul in care esti ascultat, produc intelegere si vindecare. Sa mergi la terapie este o dovada de intelepciune, maturitate, putere si curaj.
Ce urmeaza ?
Daca v-a placut ce ati citit in acest articol, va astept sa ma contactati folosind pagina de contact aici.