Cum recunoastem TULBURARILE EMOTIONALE

NEVROZA este acel ”ceva” care se interpune intre potential si realizarile efective ale unei persoane.

Din pricina comportamentului lor neinteligent emotional nevroticii nu reusesc sa isi atinga unele din telurile cele mai dragi si isi saboteaza cele mai bune ocazii. Unii oameni pot actiona nevrotic doar in anumite zone ale vietii lor si pot fi foarte eficienti in altele. Manifestarile comportamentale din aria celor nevrotice sunt foarte variate, in plus, disfunctiile emotionale de acest tip nu trebuie confundate cu excentricitatile – nevroza este in esenta o contradictie interioara.

Unele dintre cele mai usor de recunoscut simptome ale tulburarilor emotionale includ:

INDECIZIA, EZITAREA si CONFLICTUL

nevroticii actioneaza deseori cu indecizie, ezitare si indoiala

Cand doresc sa faca ceva ei se tem atat de tare sa nu comita o greseala astfel incat ajung sa se resemneze, resping sau amana la nesfarsit luarea unor decizii, refuza sa se implice sau sa isi asume intreaga responsabilitate.

FRICA si ANXIETATEA

Toti nevroticii au cate o frica irationala de ceva, dar mai mult decat orice se tem de ceea ce gandesc oamenii si sunt terorizati in primul rand de faptul (ideea) ca nu vor fi iubiti sau/si aprobati de ceilalti.

SENTIMENTE de INADECVARE

Oamenii cu dificultati emotionale se simt adeseori inadecvati, fara valoare sau slabi de inger.

Ei isi amplifica peste masura propriile greseli si considera ca orice greseala serioasa ii transforma in niste ratati incurabili. Nu isi condamna doar trasaturile negative ci se dispretuiesc in intregime, ca persoana, pentru ca au trasaturi negative.

VINA si AUTOBLAMAREA - au coduri morale foarte stricte, ei ii invinovatesc pe ceilalti si pe ei insisi pentru nenumarate dorinte sau fapte.

HIPERSENSIBILITATE si SUSPICIUNE EXAGERATA

Oamenii cu tulburari emotionale se comporta adeseori cu suspiciune. Acesti oameni au o viziune foarte distorsionata asupra propriei persoane si sunt convinsi ca ceilalti ii percep prin propriile lor filtre, de aceea ajung in final sa ii deteste pe cei din jurul lor.

Ei nu doar cred ca nu sunt pe placul celorlalti ci scormonesc cu indarjire dovezi care sa le confirme acest lucru.

OSTILITATE si RESENTIMENT


Crezand ca lumea ii nedreptateste, multi nevrotici considera ca trebuie sa raspunda pe masura. Ei ajung sa fie mereu foarte nemultumiti, in mare parte din cauza propriului comportament irational, si reactioneaza deseori prin agresiune impotriva presupuselor frustrari.

LINGUSIRILE

Multi oameni nevrotici nu au, la nivel emotional, coloana vertebrala, si cauta sa intre in gratiile cuiva cu pretul propriei autoacceptari. In efortul lor irational de a primi dragoste si aprobare se pleaca cu umilinta in fata celorlalti, se injosesc si apoi se urasc si mai mult simtindu-se din ce in ce mai nesiguri pe ei si mai indezirabili

Adeseori compenseaza prin a directiona ostilitate catre cei a caror ocrotire si iubire o cautau.

INEFICIENTA si STUPIDITATE - Se ambaleaza emotional atat de mult incat nu se mai pot gandi la rezolvarea problemelor lor.

Multi nevrotici actioneaza ineficient – fac lucrurile aiurea sau nu le fac deloc, aleg o cale mult prea grea pentru succesul dorit (cu sacrificii mari si nenecesare de timp, energie si placere), lucreaza nesistematic, fara planificare sau compulsiv, complicand extrem de mult lucrurile.

AUTOAMAGIREA si LIPSA REALISMULUI

Practic toti nevroticii se mint pe ei insisi si refuza sa accepte realitatea. In loc sa isi infrunte cinstit frustrarile, admitandu-si esecurile sau sa accepte fara a se plange faptele aspre ale vietii, ei tind sa rationalizeze, sa se sustraga problemelor, sa dea vina pe ceilalti si sa alcatuiasca un tablou al lumii care contine mai multa poezie decat adevar.

CARACTERUL DEFENSIV

Odata ce au inceput sa se minta pe ei insisi nevroticii organizeaza mecanisme de aparare pentru a nu fi nevoiti sa se confrunte cu realitatile neplacute (rationalizarea, compensarea, identificarea, proiectia, refularea, rezistenta, transferul, grandoarea, refuzul de a actiona).

De obicei ei sustin constient ca simt sau actioneaza intr-un anume fel cand de fapt inconstient reactioneaza la un set de sentimente destul de diferite.

RIGIDITATE si COMPULSIE

Nevroticii se simt in nesiguranta, supusi pericolelor. Deoarece se tem sa nu faca greseli si sa nu isi scape gandurile si faptele de sub control ei se cantoneaza pe anumite aspecte ale vietii pe care le pot controla cu usurinta si apoi se mentin pe aceste cai batatorite si inguste.

TIMIDITATEA si CARACTERUL RETRAS - considerand ca tot ce fac este eronat si ca ceilalti le vor observa greselile nenumarati nevrotici actioneaza timid si se retrag in variate tipuri de solitudine.

SIMPTOME PSIHOSOMATICE si IPOHONDRIE

Multe indispozitii fizice au o componenta nevrotica.

Oamenii se streseaza uneori pana ajung sa se imbolnaveasca tinandu-si sistemele musculare si nervoase intr-o stare de hipertensiune si favorizand astfel producerea unor boli psihosomatice ca ulcerul, hipertensiunea arteriala, astmul si palpitatiile. Mai mult, atunci cand sunt intr-adevar afectati de o boala fizica uneori o prelungesc si o agraveaza folosind-o drept scuza pentru supararile lor emotionale.

DEPRESIA – depresia si nevroza merg mana in mana atunci cand oamenii se lasa coplesiti de autocompatimire si pesimism.

CENTRAREA PE SINE si INCAPACITATEA DE A IUBI

Majoritatea nevroticilor au o dorinta infinita de a primi iubire si o disponibilitate aproape de zero de a oferi dragoste

Sunt atat de preocupati de sine si de propriile lor probleme incat nu mai au nici timpul, nici energia si nici inclinatia de a le pasa cu adevarat de o alta persoana. Deseori se indragostesc nebuneste, de obicei alegand obsesiv indivizi de a caror dragoste cred ca au nevoie, dar prezinta o capacitate scazuta de a le pasa cu adevarat, de a dori sa ii ajute dezinteresat pe ceilalti.

CARACTERUL TENSIONAT si INCAPACITATEA DE A SE RELAXA

Nevroticii se relaxeaza foarte rar ei suferind in general de o tensiune care se evidentiaza prin indispozitii musculare, coordonare slaba sau incapacitatea de a sta linistiti. Uneori apare si o tensiune psihologica, iar cei afectati spun ca se simt amortiti din punct de vedere emotional sau ca se tem de ceva dar nu stiu de ce.

INERTIA si LIPSA DIRECTIEI

Multi nevrotici se simt lipsiti de energie si simt ca nu au chef de nimic. Se plaseaza in fata vietii intr-un soi de ”greva a bratelor incrucisate” din moment ce cred ca totul li se cuvine si nimeni nu ar trebui sa le ceara sa munceasca din greu sau sa se disciplineze pentru a obtine ceea ce de fapt isi doresc.

In adancul inimii ei doresc sa atinga un scop dar imediat ce intalnesc dificultati in incercarea de a-si realiza nazuintele ei abandoneaza si se retrag din competitie. Apoi revenirea devine si mai grea deoarece duce la reusite slabe care, la randul lor, incurajeaza sentimentul de neajutorare si produc si mai multa inertie.

FUGA DE REALITATE si EVITAREA RESPONSABLITATII

In loc sa isi confrunte dificultatile serioase si sa le rezolve nevroticii deseori vad in asta o problema si fug.

Ei refuza sa se disciplineze sau sa isi asume responsabilitatile normale ale vietii. Deseori incearca sa traiasca sub forma unor eterni copii si daca se casatoresc traiesc in rolul sotiei-copil sau al sotului-copil. Daca pot, literalmente fug de orice exigenta normala: casa, loc de munca, relatie stabila. Cand nu pot sa mai fuga se sustrag si se bosumfla.

ALCOOLISMUL si DEPENDENTA DE DROGURI

Nevroticii folosesc deseori alcoolul si drogurile pentru a evada din realitate si pentru a-si reduce temporar anxietatea. Din nefericire aceste evadari au adesea efect de bumerang asupra lor pentru ca determina cresterea tulburarilor si dezechilibrului emotional.

AUTODEPRECIEREA si AUTOPEDEPSIREA

Plecand de la asteptari nerealiste si perfectioniste care creeaza sentimente de inadecvare ei isi actualizeaza profetiile autoimplinite si fac lucruri de la care cred ca ”nu se pot abtine”.

Apoi, observandu-si si judecand aspru propria slabiciune fac ceva si mai rautacios sau autodistructiv.

Ca si cum nu ar fi de ajuns ca se dispretuiesc pentru defectele lor nevroticii se condamna si pentru nevroza lor.

Nevroticii se urasc pe ei insisi pentru ca nu manifesta perfectiunea pe care considera ca ar trebui sa o arate. Astfel ei declanseaza comportamente ineficiente care ii fac sa se deteste si mai mult. Prin acest cerc vicios nevroticii isi sporesc uneori exponential suferintele emotionale.

Bibliografie: Albert Ellis – Cum sa traim alaturi de un nevrotic, acasa si la locul de munca, Ed. Trei

Ce urmeaza ?

Daca v-a placut ce ati citit in acest articol, va astept sa ma contactati folosind pagina de contact aici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.