TERAPIE DOLIU
Durerea persistenta care defineste pierderea unei persoane dragi ne paralizeaza emotional si interfereaza puternic cu viata de zi cu zi
Introducere
Pana nu reusim sa spunem un La Revedere autentic suntem blocati in pierdere. Gestionarea si rezolvarea doliului sunt procese de tip relational in care empatia profunda joaca un rol foarte important.
Doliul se poate lucra integrativ sau prin terapia EMDR.
Ce spui inainte de a spune “La revedere?”
Majoritatea dintre noi am auzit cel putin de titlul cartii lui Eric Berne ”Ce spui dupa Buna-ziua?” – cartea se refera la influenta relatiilor timpurii, a programarii parentale si a deciziilor interne in formarea scenariului de viata si a modului in care ne traim viata.
Cu referire la terapia doliului, Richard Erskine aduce, in completare, o viziune inspirata, pornind de la intrebarea ”Ce ne spunem inainte de a spune La Revedere?”. Cele două intrebari se completeaza reciproc intr-un intreg aproape palpabil.
Doliul amanat
Richard Erskine vorbeste despre DOLIUL AMANAT, prin care defineste o durere persistenta care paralizeaza emotional persoana si interfereaza puternic cu viata sa de zi cu zi: nu putem spune La Revedere, pentru ca nu am spus inca Buna Ziua – nu am avut un contact interpersonal suficient de bun si suficient de profund cu persoana pe care am pierdut-o, iar acest lucru ne poate mentine blocati in pierdere, neputand da drumul si neputand merge mai departe.
Un La Revedere incomplet aduce cu el, de multe, ori, un sentiment ciudat ca ceva lipseste, ceva nu este ok, un sentiment nedefinit si de cele mai multe ori nedetectat sub povara pierderii. Acest ceva care lipseste este relatia autentica, contactul interpersonal profund cu cel/cea pe care am pierdut/o. De aceea, rezolvarea doliului complicat/prelungit implica, printre altele, regasirea acestui contact autentic si eliberator.
De aceea, rezolvarea doliului complicat/prelungit implica, printre altele, regasirea acestui contact autentic si eliberator.
Psihoterapia integrativa
Inspirata din Analiza Tranzactionala, Psihoterapia Integrativa dezvoltata de Richard Erskine este o psihoterapie relationala, deci si terapia doliului va avea loc intr-un context relational. Aceasta poate sa insemne contactul autentic interpersonal intre client si terapeut sau comunicarea empatica intre client si membrii grupului de terapie, sau chiar in comunicarea dintre client si imaginea interna a celuilalt. Pentru unele persoane cea mai potrivita este o combinatie a acestor 3 abordari. De aceea grupul de terapie ofera adeseori un spatiu potrivit pentru perlaborarea sentimentelor legate de pierdere si integrarea doliului.
Despre EMDR in terapia DOLIULUI – aici.
Eric Berne – fondatorul Analizei Tranzactionale
Richard Erskine – fondatorul Psihoterapiei Integrative, elev al lui F. Perls.