Anxietate si depresie, probleme relationale, incredere scazuta in sine
Acestea sunt cele mai frecvente simptome pe care le prezinta femeile ce poarta in suflet mostenirea dureroasa a ranilor emotionale profunde provocate in relatia cu mama.
Ce este o mama buna?
O mama este in primul rand o femeie cu un bagaj emotional propriu, cicatrici, rani si nevoi neimplinite pe care le-a suferit si cu care se lupta in propria ei viata. Poate ca munceste foarte mult si nu este mereu disponibila pentru fiica ei, poate ca uneori isi mai pierde cumpatul si spune lucruri pe care le regreta apoi. O mama buna este o femeie departe de a fi perfecta sau care face sacrificii pana aproape de a fi o martira pentru fiica ei.
O mama buna este o femeie al carei comportament dominant sadeste in sufletul fiicei sale credinta in propria sa valoare si o ajuta sa isi construiasca respectul de sine si increderea.
O mama buna isi arata iubirea pentru fiica ei intr-o forma concreta, sanatoasa. O mama buna evita sa isi raneasca intentionat fiica, nu concureaza cu ea, nu o ignora, o protejeaza si nu isi asuma realizarile acesteia. O mama abuziva emotional si fizic, sufocanta, critica, deprimata, distanta sau care isi neglijeaza fiica distorsioneaza in mod foarte grav si dureros procesul vital de crestere emotionala a acesteia.
Mostenirile ranii materne isi au radacinile in copilarie. Acest lucru nu inseamna insa ca daunele emotionale produse atunci sunt ireparabile. Poti face multe schimbari ca sa te vindeci si sa iti imbunatatesti viata.
Lista de mai jos te ajuta sa faci primul pas pentru a intelege cum te-a afectat negativ relatia cu mama.
- Te intrebi des daca mama ta te iubeste si te simti foarte rusinata la gandul ca poate nu te iubeste?
- Te simti responsabila de fericirea celorlalti dar nu si de a ta?
- Crezi ca nevoile, dorintele si asteptarile mamei tale sunt mai importante decat ale tale?
- Crezi ca orice si oricate ai face, pentru mama ta nu va fi niciodata de ajuns?
- Crezi ca trebuie sa o protejezi cu orice pret asta insemnand chiar si sa nu ii arati cu niciun chip ca te raneste?
- Te simti vinovata si crezi ca esti o persoana rea daca nu faci pe plac celorlalti si in special mamei?
- Ii ascunzi detalii ale vietii tale si sentimente din sufletul tau pentru ca stii ca le poate folosi ca sa te raneasca?
- Cauti mereu aprobarea celorlalti si in special a mamei?
- Indiferent de cate lucruri faci te simti mereu in urma, insuficient de buna, speriata sau vinovata?
- Simti ca este ceva in neregula cu tine, ceva ce te va impiedica sa gasesti un partener de viata care sa te iubeasca?
- Vrei sa ai copii dar iti este foarte frica sa nu ii faci sa sufere?
Mitul matern este foarte puternic iar mama tinde sa fie glorificata si idealizata indiferent ce ar face. Mama este considerata prin definitie ca fiind buna, iubitoare si protectoare. Aceasta este o fantezie foarte puternica, insa realitatea nu este mereu asa. Simplul fapt de a fi dat nastere unui copil nu transforma o femeie intr-o mama buna. Subiectul este adeseori tabu si foarte greu de abordat. Dar este si mai greu daca nu il abordam.
Daca incerci sa infrunti adevarurile din tine privitoare la mama ta imperfecta, copilul din tine se teme ca isi va pierde mama. Si atunci incepi sa te simti vinovata si rusinata ca o critici, speriata, anxioasa si poate ca incepi sa ai indoieli in privinta ta ca persoana. Atunci fugi de durerea din tine si perpetuezi un cerc vicios care te va macina pe dinauntru la nesfarsit.
Ceea ce ai nevoie sa faci este sa iti confrunti fanteziile cu realitatea si sa infrunti adevarul care, la inceput, probabil o sa te doara foarte mult. Dar este singura cale spre vindecare. Iar apoi vei avea nevoie sa iti construiesti inauntrul tau propria mama interioara suficient de buna, asa cum cea reala poate ca nu a fost, mama interioara care va iubi si va ingriji cu adevarat, in sfarsit, Copilul din tine.
Tipuri de mame toxice
Exista in psihologie o teorie care afirma ca uneori, noi femeile, „ne casatorim cu tatii nostri”, iar acest lucru este in cea mai mare parte adevarat. Insa dorintele noastre inconstiente de a repeta dramele emotionale din familia de origine pot sa ne impinga adeseori sa ne casatorim cu parteneri care au multe dintre caracteristicile psihice si trasaturile mamelor noastre. Iata care sunt cele mai bine delimitate 5 tipuri de mame care nu pot iubi.
1. Mama Narcisica
Este o femeie extrem de absorbita de sine si in acelasi timp foarte nesigura. Are in permanenta nevoie sa fie centrul atentiei si se lupta cu forta pentru a ramane in lumina reflectoarelor ori de cate ori simte ca „pierde teren” in favoarea ta. Acest tip de mama isi considera fiica drept rivala si incearca in permanenta sa ii submineze increderea in sine, atractivitatea si puterea interioara. Ori de cate ori fiica se remarca prin ceva deosebit, mama intra intr-o stare de critica dura, competitie acerba si ii minimizeaza orice realizare sau incercare de a se afirma pe sine.
2. Mama Paianjen
Isi sufoca fiica incontinuu cu cereri de atentie si timp, stergand practic granitele dintre ele si insistand pe ideea ca ea este cea mai importanta persoana din viata fetei sale. Aceasta femeie se bazeaza in mod exclusiv pe rolul sau de mama pentru a-si indeplini in relatia cu fiica toate nevoile sale emotionale. Din acest motiv ea nu poate sa tolereze independenta si autonomia fetei, pe care o descrie adeseori ca fiind „prietena mea cea mai buna”, cu toate ca de fapt nu empatizeaza cu adevarat si nu accepta dorintele si preferintele fetei daca nu sunt identice sau asemanatoare cu ale sale.
3. Mama obsedata de Control
Se simte lipsita de putere in multe aspecte ale vietii sale si isi foloseste fiica pentru a umple acest gol, vazand-o ca pe o persoana al carei rol in viata este sa isi faca mama fericita. Aceasta mama isi face foarte clar cunoscute dorintele, nevoile si pretentiile si ameninta cu aplicarea de consecinte severe ori de cate ori fiica ei incearca sa isi onoreze propriile nevoi. Isi justifica actiunile si comportamentul insistand pe ideea ca ea este singura care stie cel mai bine cum trebuie sa faca fata ei toate lucrurile, iar critica foarte puternica si constanta le determina in final pe fete sa creada acest lucru.
4. Mama Coplesita
Este mama care are ea insasi nevoie de o mama si este adeseori prinsa in vartejul depresiei sau al vreunei adictii, punandu-si fiica in pozitia de parinte / ingrijitor. Acesta este un tipar clasic de inversare de roluri familiale, care alunga fata din propria copilarie pentru a o ingriji pe mama-copil, care nu mai este disponibila si capabila sa ii ofere protectia si indrumarea de care in mod normal ar avea nevoie.
5. Mama care Neglijeaza, Tradeaza sau Loveste
Aceasta este zona cea mai intunecata a spectrului, formata din mame foarte reci, incapabile de a oferi niciun strop de caldura sau atentie sau mamele care isi lasa fetele neprotejate in fata abuzului comis de alti membri ai familiei, facandu-se ca nu vad sau nu inteleg sau abuzand chiar ele, fizic si emotional. Daunele pe care le provoaca sunt rani otravitoare care lasa cicatrici adanci.
O mama care nu poate iubi afecteaza in mod profund increderea in sine a fetei sale, capacitatea acesteia de a iubi si de a reusi in viata.
Calatoria de vindecare nu este una pe care sa o parcurgi singura. In relatie s-au produs ranile si tot intr-o relatie se vor vindeca. Relatia pe care o stabilesti cu terapeutul si tehnicile pe care le veti lucra in terapie te vor ajuta sa treci de la dezorientare, confuzie, frica, durere si furie la putere, limpezire, eliberare si liniste.
Atunci cand te hotarasti sa mergi la un terapeut ai grija sa alegi persoana care are competenta si experienta in a lucra cu traumele relationale, care se implica activ in explorarea emotiilor tale si nu se teme sa te ajute sa cercetezi cele mai dureroase zone ale sufletului tau.
Pentru a te vindeca este nevoie sa te confrunti cu toate aceste dureri si rani si nu ai nevoie de o abordare evitanta de tipul „totul este in trecut, trebuie sa mergi pur si simplu mai departe”, „trebuie doar sa ierti si sa o intelegi pe mama ta, ca a avut si ea problemele ei”. Aceasta este o abordare superficiala care doar tinde sa iti produca si mai multa confuzie si frustrare.
Dorinta si nevoia de a avea o mama buna probabil nu vor disparea niciodata. Dar dupa ce vei reusi sa te desprinzi de efectele distructive ale partilor toxice din relatia cu mama ta, vei reusi sa descoperi ca hrana emotionala si iubirea pot veni din multe parti din jurul tau si in primul rand vei invata sa iti construiesti mama suficient de buna in interiorul tau. Si va fi exact cea pe care ai dorit-o.
Articol inspirat din cartea Mothers who can’t love, autor Susan Forward.
Daca v-a placut ce ati citit in acest articol, va invit sa va inscrieti la newsletter pentru a primi toate noutatile si va astept sa ma contactati folosind pagina de contact aici