TERAPIE EMDR – TRAUME
Nu vom rezolva problemele gandind in acelasi mod in care am facut-o cand le-am creat
Introducere
Trauma este ca un “vulcan adormit” care mocneşte în interior. EMDR ne permite să evităm o explozie care ar copleşi clientul şi l-ar face să piardă controlul asupra propriei persoane, cum se întâmplă atunci când traumele nu sunt lucrate.
EMDR permite eliberarea treptată a “lavei”, prin procesarea în doze mici a încărcăturii emoţionale, oferind astfel clientului un control foarte bun al propriei terapii.
Psihoterapia traumelor prin EMDR
Recomandata de APA (American Psychiatric Association) ca tratament eficient in terapia traumelor – 2004. Aprobata in mod oficial de Organizatia Mondiala a Sanatatii si inclusa in lista de tratamente recomandate in terapia traumelor.
EMDR a fost creata ca o tehnica terapeutica ce faciliteaza integrarea adaptativa a senzatiilor si emotiilor asociate experientelor traumatice. In timp, metoda s-a dezvoltat foarte mult si azi este folosita cu succes intr-o mare varietate de situatii.
Cum functioneaza ?
In timpul procesarii clientul acceseaza materialul emotional traumatic in doze scurte, in etape mici, cu o succesiune mai degraba rapida, in timp ce, simultan, se concentreaza pe un stimul extern (miscari oculare, tapotari sau stimul sonor) – in acest fel este activata intreaga retea neurala si pot rezulta asociatii noi care permit, pe de o parte, scaderea intensitatii emotiilor asociate traumei (componenta desensibilizare) si, pe de alta parte, noi scheme cognitive, adaptate realitatii prezente.
Cand este indicata o terapie prin metoda EMDR?
- traume trecute: mari (“T” – agresiuni fizice, moartea unor persoane dragi, accidente, victime ale unor evenimente majore)
- traume trecute: mici (“t” – traume relationale in care am fost umiliti, jigniti in mod repetat astfel incat ne-a scazut increderea in noi; pierderi, expectatii de performanta; esecuri);
- anxietati curente sau din trecut; stari depresive; temeri, fobii, atac de panica, agorafobie; cosmaruri sau ganduri intruzive;
- orice alte simptome de stress (insomnie, nevroza cardiaca, colon iritabil, boli de piele cu etiologie psihica, obezitate);
- oricand trecutul afecteaza prezentul;
- oricand ne simtim “blocati” intr-o problema
Contraindicatii: tulburari cardiace si respiratorii.
Mai multe despre psihoterapie, traume si EMDR – aici.