PSIHOTERAPIE INTEGRATIVA

Principiile filosofice ale Psihoterapiei Integrative Relationale creata de Richard Erskine

Principiile terapiei integrative relationale

Aceste principii stau la baza abordarii psihoterapeutice creata de Richard Erskine, reflectând sistemul de valori si atitudinea personala a terapeutului integrativ care lucreaza in perspectiva relationala. Ele sunt pietrele de temelie pe care sunt bazate si construite in egala masura, teoriile si metodele psihoterapiei integrative centrata pe relatie.

Toti oamenii sunt la fel de valorosi

Multi dintre oamenii pe care ii intalnim au crescut in medii dominate de abuz, in neglijare emotionala si umilinta. Noi manifestam acest principiu atunci cand tratam clientii cu blandete, cand le oferim un mediu emotional sigur si cand ii acceptam asa cum sunt.integrative centrata pe relatie.

Orice experienta umana este una organizata, din punct de vedere psihologic, afectiv si cognitiv

Intotdeauna exista un sens in ceea ce facem si in ceea ce comunicam.

Sarcina terapeutului este sa observe atent, sa asculte si sa ajute clientul sa descifreze semnificatiile povestii sale de viata. Acest lucru noi reusim sa il facem oferind clientului o relatie in cadrul careia se poate exprima deplin pe sine.

Orice comportament uman are o semnificatie si sens in anumite contexte

Inainte ca in terapie sa ne ocupam de schimbarea la nivel comportamental este necesar sa intelegem experienta fenomenologica a clientului, pentru a-l ajuta sa isi constientizeze tiparele relationale implicite, functia acestora in viata sa si modul in care prezentul sau este afectat de trecut.

Toti oamenii cauta relatia si sunt interdependenti de-a lungul intregii vieti

Cea mai mare parte a dificultatilor emotionale provin din intreruperi ale contactului emotional in relatiile semnificative. Psihoterapia ofera un nou tip de relatie intersubiectiva, caracterizata de securitate emotionala, validare si dependenta sanatoasa care permite clientului sa isi acceseze vulnerabilitatile si astfel sa descopere noi posibilitati de a trai in contact autentic cu sine.

Oamenii au o tendinta innascuta de a se dezvolta

Angajamentul nostru, ca terapeuti, este sa implicam clientul intr-o relatie umana bazata pe contact, care simuleaza aceasta tendinta naturala.

Oamenii sufera de probleme si perturbari de tip relational, nu de „psihopatologii”

Perspectiva terapiei integrative centrata pe relatie este una non-patologizanta care intelege comportamentele si „simptomele” ca fiind adaptari creative ale persoanei in incercarea si eforturile sale de a face fata intreruperilor de contact emotional in relatiile semnificative.

Procesul intersubiectiv al psihoterapiei este mai important decat continutul acesteia

O psihoterapie eficienta are loc atunci cand procesul intersubiectiv al celor doi participanti conduce la contopirea experientei subiective a acestora intr-o sinteza unica. Fiecare, terapeut si client, este influentat de celalalt, iar procesul terapiei este co-creat. Prin urmare, nu vor putea exista niciodata doua terapii asemanatoare.

In loc de concluzie

O vindecare efectiva a distresului relaţional si psihic are loc prin intermediul unei relaţii terapeutice bazata pe contact, tn cadrul careia terapeutul valorizeaza si susţine vulnerabilitatea si autenticitatea clientului.

Mai multe despre psihoterapia integrativa – aici.

Sursa : Richard Erskine – Relational Patterns, Therapeutic Presence. Concepts and Practice of Integrative Psychotherapy, Karnac Books, 2015

Inscrie-te la newsletter !*

*Folosind formularul de inscriere iti dai acordul expres pentru a te inscrie pe lista mea de newsletter; in cazul in care nu doresti sa imi transmiti datele tale (nume si adresa email) poti anula inscrierea. Iti multumesc!

Politica de confidentialitate – aici / Politica de cookie – aici