Psihopatii genereaza asupra noastra o combinatie ciudata de fascinatie amestecata cu o nelamurita sau neconstientizata repulsie.
Psihopatii exercita asupra noastra un adevarat magnetism psihologic fiind adeseori o combinatie letala (pentru noi) de forta si inteligenţa – capacitatea lor de a-si fermeca audienţa este recunoscuta si se combina cu abilitatea de a se concentra puternic pentru ”a-si duce treaba la bun sfarsit”.
Pentru psihopati limbajul se limiteaza doar la cuvinte lipsite de orice incarcatura emotionala. Un psihopat poate spune “te iubesc” dar pentru el cuvintele acestea au aceeasi insemnatate precum “o cafea, te rog”.
Psihopatul isi camufleaza scorpionul launtric intr-o mantie dezarmanta de sarm. Ceea ce ne atrage la ei este ca sunt foarte naturali dar in acelasi timp foarte diferiti. Psihopatii stiu exact ce cauta si pot detecta vulnerabilitatea celorlalti cu o acuratete mult peste medie.
Cel mai prolific vanator este cel calculat si empatic, cel capabil sa anticipeze fiecare miscare a victimei sale.
Trasaturi: simt exacerbat al propriei persoane, persuasiune, sarm superficial, instincte de pradator, capacitate inalta de manipulare a altora.
Psihopatul este o persoana inteligenta caracterizata prin lipsa emotiilor autentice, absenta sentimentului de rusine, egocentrista, cu un sarm intens superficial, lipsa culpabilitatii si anxietatii, imprevizibila, iresponsabila, manipulatoare si cu un stil de viata interpersonal schimbător.
Se caracterizeaza prin: ascutime si agerime a mintii; capacitatea crescuta de a purta discutii amuzante; intelege cuvintele dar nu si muzica emotiilor; putere de convingere incomparabila.
Psihopatii sunt mai convingători decat non-psihopatii atunci cand isi exprima regretele – un lucru neobisnuit deoarece ei sunt incapabili de asa ceva – se remarca prin lipsa autenticitătii afective si capacitate inalta de simulare. Pe langa faptul ca sunt foarte buni in simularea emotiilor (tristete, fericire) ei sunt foarte buni si la decodarea micro-expresiilor celorlalti, comparativ cu alti oameni.
Diferenta intre psihopatii de succes si criminali este capacitatea de a intarzia satisfactia imediată si de a amana dorinta de a lovi – lipsa scrupulelor, tenacitate, sarm, forta mentală, persuasiune si calm in conditii de presiune.
Una din abilitatile principale ale psihopatului este capacitatea nemaipomenita de a intoarce orice situatie in avantajul lui, fiind foarte convingator si persuasiv.
Psihopatii au abilitati sociale foarte dezvoltate pentru a-şi ascunde problema fata de cei cu care interacţioneaza la nivel superficial. Psihopatul este un adevarat cameleon care se schimba permanent pentru a-si fermeca si manipula fara mila victimele.
Psihopatul este un maestru al autocontrolului in conditii de presiune si poate fi foarte intimidant.
Cand discuti cu un psihopat iti vine foarte greu sa crezi ca poate fi ceva in neregula cu el.
Psihopatii seamana intre ei la urmatoarele:
- alunecosi si fermecatori la modul superficial
- au o stima de sine grandioasa
- au constant nevoie de stimulare
- mint patologic
- vicleni şi foarte manipulatori
- nu au niciun fel de remuscari si nu manifesta niciun sentiment de vinovatie sau rusine in contexte potrivite fiind preocupaţi numai de felul în care vor fi perceputi si vazuti de ceilalti
- au raspunsuri emotionale numai de suprafata, superficiale, pe care le furnizeaza in faza de explozie a relatiei dar sunt absente in faza devalorizarii acesteia
- sunt lipsiti de empatie si adeseori aspri
- stil de viaţă parazit
- leaga relatii numai cu oamenii de la care au ceva de castigat la nivel material, social sau emoţional
- sexualitate promiscua
- le lipsesc obiectivele realiste pe termen lung iar obiectivele pe care le au si pentru care cer sprijin si investitie din partea celuilalt sunt imature, puţin probabile sau nerealiste
- impulsivi si nechibzuiţi
- iresponsabili
- incapabili sa isi asume responsabilitatea pentru propriile actiuni
- ii invinovatesc pe ceilalti si creaza povesti pentru a devia invinovatirea si atentia de la ei insisi
- realitatea va fi rescrisa pana ce se potriveste cu povestea in care vrea psihopatul sa fie
- incapabili sa mentina relatii stabile si sanatoase pe termen lung.
Linia care separa un erou de un psihopat este foarte fina.
Psihopatii au o abilitate mai mare decat media de a detecta si recunoaste emotiile celorlalti, ceea ce le permite sa isi exercite la un nivel ridicat capacitatea de manipulare si pe aceea de a simula emotiile.
Majoritatea psihopatilor sunt non-violenti, ei cauzează mai degrabă suferinte emotionale decat fizice.
Dezastrul emotional pe care il produce relationarea cu o persoana cu trasaturi psihopate este devastator.
Viata alaturi de un psihopat este caracterizata de minciuni, usoare omisiuni sau neconcordante si manipulari extrem de inteligente. Aceste persoane sunt foarte abile in a-i face pe ceilalţi sa se indoiasca atat de mult de sine incat isi pierd coeziunea, fiind astfel mult mai uşor de manipulat.
De obicei, ne dam seama ca suntem intr-o relatie cu un psihopat numai cand este mult prea tarziu si adeseori nu reusim niciodata sa intelegem intreaga complexitate a situatiei.
Unul dintre cele mai importante obiective ale psihopatilor este dobandirea controlului mental asupra celeilalte persoane sau pur si simplu sa „castige” o competitie imaginara. Acest tip de abuz emotional este extrem de insidios si are o forta de distrugere foarte mare.
Persoana psihopata se prezinta ca fiind foarte iubitoare si cu multă carisma facandu-l pe celalalt dependent de ea.
Odata ce un om accepta relationarea cu o persoana psihopata aceasta ii capturează complet loialitatea facandu-l astfel foarte vulnerabil la manipulare, pentru a-si indeplini cu tenacitate agenda proprie.
Psihopatia este o afectiune care inca induce destul de multă lume in eroare, chiar si pe psihologi si specialisti.Un psihopat este o persoana care nu prezinta empatie, mustrari de constiinta, are un comportament lipsit de inhibitii, este deseori foarte carismatica, narcisista, extrem de manipulativa si va face orice ca sa isi ducă la indeplinire un plan.
Persoanele PSIHOPATE sunt de doua tipuri: 1 – DEZECHILIBRAT (iritabil, tulburat): in general agresivi si cu un apetit sexual intens. 2 – CARISMATIC: mincinos patologic fermecator care isi foloseste atractivitatea pentru a-i manipula cu usurinta pe ceilalti – vorbeste extraordinar de frumos, convingandu-i pe ceilalti sa ii ofere totul, inclusiv (mai ales) propriile vieti.
1. Nu toți psihopatii sunt violenti si nu toti oamenii violenti sunt psihopati. 2. Un psihopat se poate adeseori evidentia printr-o productivitate ieșita din comun, carisma extraordinară si declarații pompoase. 3. Psihopatul este de obicei un individ integrat cu succes, chiar foarte mare, in societate.
Top 10 Meserii în care probabilitatea de a intalni psihopati este foarte mare: *** Directori executivi (CEO); Avocati; Oamenii de media (TV/Radio); Oameni de vanzari; Chirurgi; Jurnalisti; Politisti; Clerici (preoti, pastori, etc); Bucatari; Functionari publici.
Ce urmeaza ?
Daca v-a placut ce ati citit in acest articol, va astept sa ma contactati folosind pagina de contact aici.