Jordan Peterson este psiholog si profesor de psihologie la Universitatea din Toronto. Editura Trei a tradus recent cartea sa "12 Reguli de viata: un antidot la haosul din jurul nostru".
Am selectat din aceasta carte cateva idei si pasaje care mi-au placut cel mai mult – pe tema responsabilitatii si a asumarii propriei vieti. Aceasta este un antidot extraordinar la haosul din jurul nostru. Cartea este mult mai complexa si conexiunile pe care le face Peterson sunt foarte interesante. Va invit sa o cititi si sa o integrati personalizat in experienta si in viata voastra. Daca ati reusit deja sa faceti ce scrie Peterson in carte, este minunat; daca nu, si credeti ca v-ar ajuta sa aplicati ideile lui, cautati modele, uitati-va atent in jurul vostru, la oamenii care au aplicat deja cele 12 reguli si a caror viata este mai buna acum. Intrebati-i si invatati de la ei.
Pentru ca vorbim intr-adevar de niste reguli. Iar prima regula este sa-ti asumi responsabilitatea vietii tale. Punct.
In definitiv, nici Raiul nu vine daca nu-l chemi
Fiecare dintre noi treuie sa-si asume cat mai multa responsabilitate pentru viata individuala, pentru societate si lume. Fiecare dintre noi trebuie sa spuna adevarul, sa repare ce a fost stricat, sa distruga si sa recreeze ce este vechi si depasit.
Stai drept si trage umerii inapoi
A sta drept, cu umerii ridicati, inseamna a accepta in deplina cunostinta de cauza teribila responsabilitate a vietii. Inseamna a asuma povara vulnerabilitatii de care esti constient si a accepta finalul paradisului inconstient al copilariei, unde finitudinea si mortalitatea sunt doar vag intelese. Inseamna asumarea voluntara a sacrificiilor necesare pentru crearea unei realitati productive si cu sens.
Ai responsabilitatea de a te ajuta, comporta-te ca atare
Trebuie sa te gandesti la viitor si sa iti spui: „Cum ar arata viata mea daca as avea grija de mine cum ar trebui?”
Ce ar trebui sa fac, cand ma bucur de un pic de libertate, pentru a-mi imbunatati sanatatea, a-mi aprofunda cunoasterea si a-mi vitaliza corpul?
Imprieteniti-va cu cei ce va doresc numai binele
Uneori, cand oamenii au o parere proasta despre propria persoana – sau poate cand refuza sa isi asume responsabilitatea propriei vieti – ei isi aleg cunostinte noi dupa exact aceeasi tipologie care in trecut s-a dovedit ca nu le aduce decat probleme. Acesti oameni nu pot crede ca merita ceva mai bun – si de asta nici nu cauta altceva. Freud numea asta „compulsie la repetitie” – si se referea la tendinta inconstienta de a repeta ororile trecutului. Oamenii isi creeaza lumea cu instrumentele pe care le au la indemana. Instrumentele defecte produc lumi defecte. De aceea, cei care nu invata din trecut sunt condamnati sa-l repete.
Cand nu este de-a dreptul naiva, incercarea de a salva pe cineva este adesea alimentata de vanitate si de narcisism
Nu este usor de distins intre cineva care vrea si are nevoie cu adevarat de ajutor si cineva care doar exploateaza o persoana dispusa sa ajute.
Inainte de a ajuta pe cineva trebuie sa aflati de ce respectiva persoana a ajuns sa aiba probleme. Adoptand ideea ca toate necazurile au aparut din senin, fara ca victima sa aiba partea ei de responsabilitate, induceti ideea ca persoana respectiva nu ar fi avut in trecut capacitatea de a actiona autonom (si, implicit, aceeasi problema exista in prezent si va exista si in viitor). Ii anulati deci orice putere.
Compara-te cu cel ce erai tu in trecut, nu cu altcineva din prezent
Cine esti? Gandesti ca stii, dar poate ca nu stii. Ai un fel de a fi, o natura a ta. Cat de mult iti poti impune sa muncesti si cat poti sustine dorinta de a munci? Cat de multe poti sacrifica pentru partenerul tau inainte ca generozitatea sa se transforme in resentiment? Ce iubesti cu adevarat? Ce vrei cu adevarat? Ce ti se pare valoros si placut? De cata relaxare, divertisment si recompensa ai nevoie ca sa te poti simti mai mult decat un animal de povara? Cum trebuie sa te porti cu tine ca sa nu deraiezi de pe sine, ca sa nu iesi in decor? Te intrebi ce vrei? Negociezi onest cu tine? sau iti esti in acelasi timp tiran si sclav? Cand iti displac parintii, partenerul si copilul tau, si de ce? Ce s-ar putea face in sensul acesta? Ce iti trebuie si de ce ai nevoie de la prietenii tai? Cum ai vrea sa ti se vorbeasca? Cat trebuie sa suporti si cat e nevoie sa te prefaci doar pentru ca asa iti cere datoria? (analizeaza-ti ranchiuna) Ce faci ca sa eviti conflictul, oricat de necesar ar fi el? Despre ce esti inclinat sa minti, plecand de la presupunerea ca adevarul ar fi intolerabil? ce anume tinzi/vrei sa falsifici?
Fa-ti curat in viata
Decizia unui om de a-si schimba viata, in loc de a-si blestema soarta …
Reorganizarea si reevaluarea presupun o analiza atenta si nuantata. Trebuie sa scotocesti prin tot psihicul tau. Trebuie sa faci curat si trebuie sa fii prudent. A-ti imbunatati viata inseamna a-ti asuma mai multe responsabilitati, ceea ce presupune mai mult efort si mai multa atentie decat atunci cand traiesti prosteste in suferinta si ramai arogant, necinstit si plin de resentimente.
Tinta pe care o alegi determina ceea ce vezi.
Valoarea omului este determinata de volumul adevarului pe care il poate tolera.
„Caci ce-i foloseste omului sa castige lumea intreaga daca-si pierde sufletul?” (Marcu; 8:36)
Constientizarea este un bun inceput.
Cartea se gaseste aici: https://www.libris.ro/12-reguli-de-viata-un-antidot-la-haosul-din-jurul-TRE978-606-40-0507-6–p1257217.html
Daca v-a placut ce ati citit in acest articol, va astept sa ma contactati folosind pagina de contact aici.